NIIF
WWW CACHE
projekt

Az NIIF 1995-ben indította a WWW cache projektet melynek célja a hazai és nemzetközi Internet összeköttetések terheltségének csökkentése, és a HUNGARNET használói által igénybe vett szolgáltatások sebességének növelése.


LASSÚÚÚ!!!! Hányszor kiáltunk fel így, bosszankodva amikor a WWW böngészônkkel egy-egy távoli szerveren kalandozunk és alig gyôzzük kivárni amíg a kért oldal megjelenik a képernyônkön.

Persze hogy lassú, miért is lenne gyors amikor - szerencsére - olyan sokan, egyre többen használjuk a hálózatot, de sajnos a távközlési vonalak kapacitása igen korlátos. A kedvenc WWW pedig sokat fogyaszt, egy-egy szép (vagy csúnya) színes oldal letöltése igen nagy mennyiségû adat átvitelét igényli.

Hogyan lehet segíteni ezen a problémán? Hogyan lehet a "nagy fogyasztású" alkalmazásokat úgy használni hogy a hálózatot ne terheljük agyon?

Természetesen kézenfekvô megoldás lenne a távközlési vonalak kapacitásának megfelelô bôvítése. Csakhogy ez elsôsorban pénzkérdés, mivel az ilyen vonalak ma Magyarországon hihetetlenül drágák.

Másik megoldás a hatékonyság növelése, és ezzel együtt a takarékoskodás. Mivel a legnagyobb fogyasztó a WWW, a legjobb eredményt a WWW forgalom hatékonyságának javításával érhetjük el. Ennek egyik kitûnô módja a WWW cache-ek alkalmazása. Világszerte elôtérbe kerültek az ilyen rendszerek, még azon országokban is ahol lényegesen nagyobb sávszélességû Internet kapcsolatok szolgálják a felhasználókat. Magyarországon sincs semmi akadálya annak hogy minél többen igénybe vegyék ezt a korszerû eszközt és ezáltal még jobban használhassuk a Hálózatot.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a következô rövid ismertetéssel.

Cache Now!

Máray Tamás <maray@fsz.bme.hu> ; Utoljára módosítva: 97/08/13