2. Hogyan mûködik a WWW cache?

A HTTP cache szerver használata esetén a WWW kliens (böngészô) nem közvetlenül az eredeti forráshoz fordul amikor egy objektumot le akar tölteni, hanem egy ún cache szerverhez (HTTP cache, proxy szerver). A cache szerver ellenôrzi hogy a kívánt objektum megtalálható-e a saját lokális tárolójában (a cache-ben) és ha igen, akkor azt innen adja és nem a forrás WWW szerverrôl tölti le. Ezáltal nem kell a sokszor igen leterhelt és ezért lassú mûködésû nemzetközi vagy belföldi nagy távolságú összeköttetéseket igénybe venni és ezzel tovább terhelni. Mivel egy cache szervert sok felhasználó használ, ezért jó esélye van annak hogy a kívánt objektumot nem sokkal elôttünk valaki már lekérte és így az bekerült a cache-be és ott megtalálható. Egyetlen független cache szerver használata esetén is a találati arány általában >20%, azaz legalább minden ötödik lekérdezni kívánt objektum a cache-ben megtalálható.

Ha az objektum mégsincs a cache-ben, akkor a cache szerver vagy más közeli cache szerverektôl próbálja meg azt letölteni (hierarchikus cache rendszer) és továbbítani a kérdezô WWW böngészô programnak, vagy az eredeti forráshoz (WWW szerverhez) fordul.


4. ábra. Független, intézményi cache szerver

Az együttmûködô cache szerverekbôl nagy hatékonyságú hierarchikus cache rendszer építhetô ahol a találati arány még nagyobb mint a független cache szervereknél (gyakran 30% fölé emelkedik). A hierarchikus cache rendszerbe kapcsolt cache szerverek együttmûködnek, egymással szomszéd vagy szülô-gyerek viszony alapján kommunikálnak. A párbeszédre egy külön erre a célra kifejlesztett Internet protokollt, az ICP-t (Internet Cache Protocol) használják.

A felhasználók WWW kliens programjaiban konfigurálható az hogy melyik cache szervert vegyék igénybe.

Nem csak a HTTP, hanem az FTP és gopher forgalom is cache-elhetô, és a legtöbb cache szerver és WWW kliens erre lehetôséget ad. Mindazonáltal a leghatékonyabb mûködés - épp a forgalom volumene miatt - a HTTP cache-eléssel érhetô el.

[elôzô][kezdôlap][következô]


Máray Tamás <maray@fsz.bme.hu>