3. Hogyan használjuk?

A WWW cache használata igen egyszerû. A legtöbb elterjedt WWW böngészô (kliens) programot (Netscape, Mosaic, Lynx, Internet Explorer) könnyû úgy konfigurálni hogy cache szervert (proxy-t) vegyen igénybe. Figyelem: most nem az adott böngészô lokális cache-érôl van szó (amely sokkal kisebb hatékonyságú), hanem az igazi, külsô cache szerverrôl (proxy szerver)!

Az egyetlen adat amire szükségünk van az a legközelebbi, általunk is használható cache szerver domain neve és a cache szolgáltatás számára felhasznált TCP port száma. (A port szám leggyakrabban - de facto szabványként - a 3128.) A hálózati értelemben (hálózati összeköttetés szempontjából) vett legközelebbi cache szerverrôl van szó, elôfordulhat hogy földrajzi értelemben nem ez a legözelebbi. Általában egy-egy intézmény, cég üzemeltet cache szervert a saját felhasználóinak a kiszolgálására. Rendszerint egy cache szervert csak egy meghatározott, a szerver üzemeltetôje által megszabott felhasználói kör vehet igénybe. (Ennek fôként gazdasági okai vannak.) Ezért nem minden cache szervert használhat mindenki.

Tételezzük fel hogy az általunk használni kívánt cache szerver neve: cache.SLD.hu (ez fiktív név, ilyen nevû cache a valóságban nem létezik!) Ebben az esetben a cache használatának konfigurálása a népszerûbb WWW kliensek esetében a következô:

Netscape 2.*, 3.*:
Menübôl kiválasztható konfigurációs ablak:
Options -> Network Preferences -> Proxies -> Manual Proxy Configuration (View)

Az "FTP Proxy, Gopher Proxy és HTTP Proxy" mezôkbe rendre be kell írni azt hogy "cache.SLD.hu", a "Port" mezôkbe pedig azt hogy 3128.

Mosaic 2.7:
Menübôl kiválasztható konfigurációs ablak:
Preferences -> Proxy

A "HTTP Proxy Server, FTP Proxy Server, Gopher Proxy Server" mezôkbe rendre be kell írni azt hogy "http://cache.SLD.hu:3128/"

Lynx 2.4:
Állítsuk be a "http_proxy, ftp_proxy és gopher_proxy" környezeti változókat a következô értékre: http://cache.SLD.hu:3128/

MS Internet Explorer 2.10:
Menübôl kiválasztható konfigurációs ablak:
View -> Options -> Proxy

A "HTTP, Gopher és FTP" ablakokba be kell írni azt hogy "cache.SLD.hu", a kis ablakokba pedig azt hogy 3128.

A legtöbb browser esetében még megadható az is hogy mit NEM akarunk a cache-en keresztül lekérdezni (pl. a saját WWW szerverünket).

(További részletes információk a browser konfigurálásról találhatók itt.)

Ezt követôen böngészônk már használja is a cache-t. Ez valószinûleg meg fog nyilvánulni abban is hogy sok dokumentum gyorsabban töltôdik le mint korábban. Ha valamilyen ok miatt szeretnénk kikényszeríteni azt hogy ne a cache-be már korábban letöltött, hanem biztosan az eredeti forrásból származó legfrissebb dokumentumot kapjuk, akkor használjuk a böngészô "reload" funkcióját. Ekkor a cache újra letölti az eredeti objektumot. A cache szerverek rendszerint max. 24 órán át tárolnak egy objektumot, azt követôen - ha az megváltozott - igény esetén újra letöltik. Így semmiképpen sem fordulhat elô az hogy egy napnál régebbi dokumentumot kapjunk.

[elôzô][kezdôlap][következô]


Máray Tamás <maray@fsz.bme.hu>