4. Elônyök, hátrányok

Minden éremnek két oldala van. Ennek is, de az egyik szerencsére sokkal fényesebb. Vizsgájuk meg tehát a cache használatából származó elônyöket és hátrányokat is.

Elônyök

  1. A WWW dokumentumok elérése gyorsabbá válik. Mivel a statisztika szerint legalább minden ötödik letöltendô dokumentum a cache-ben már megtalálható, ezek - ha az eredeti forrás nagy távolságra van, vidéki vagy nemzetközi vonalakon érhetô csak el - sokkal gyorsabban érkeznek. A többi objektum esetében a letöltés sebessége ugyanakkora mint cache használata nélkül. (A cache szerverek által hozzáadott késleltetés olyan kicsi hogy nem érzékelhetô.)

  2. A belföldi és nemzetközi Internet vonalak túlterheltségének csökkenése. Nagyon sok dokumentum ugyanis ahelyett hogy sokszor - minden hozzáféréskor - áthaladna ezeken a vonalakon, csak egyszer okoz forgalmat. A vonalak terheltségének csökkenése egyébként azt is jelenti hogy minden egyéb forgalom - az is amelyik nem cache-elhetô - gyorsulni fog!

  3. Költségmegtakarítás. Az információtovábbítás - különösen nagy távolságra - igen költséges dolog. A megtakarított forgalommal tehát jelentôs költségmegtakarítás is elérhetô.

Hátrányok

  1. Ritkán ugyan, de megtörténhet hogy egy-egy WWW oldalnak nem a legfrissebb verzióját kapjuk, hanem legfeljebb egy nappal régebbi változatát. Ez akkor fordulhat elô ha az eredeti dokumentumot megváltoztatták azóta amióta azt a cache tárolja. Mivel a cache-ek általában legfeljebb egy napig tárolják a HTML szövegeket majd szükség szerint újra frissítik, a napi gyakorisággal változó oldalak esetén okozhat ez leginkább problémát. A WWW adatbázisok dokumentumainak túlnyomó többsége azonban "statikus", azaz nagyságrendekkel ritkábban változik.

    A dinamikusan (az oldalra való hivatkozás pillanatában) generálódó dokumentumokkal nincsen probléma mert ezeket a cache-ek amúgy sem tárolják, tehát mindig az eredeti példányt töltjük le!

    Ha gyanús hogy esetleg nem a legfrissebb dokumentumot lájuk és ki akarjuk kényszeríteni az eredeti letöltését, a böngészô "reload" funkciójával ezt bármikor megtehetjük.

  2. Vannak olyan esetek amikor egy-egy dokumentum letöltése során a böngészôvel nem lehet a "reload" funkciót elôidézni. Pl. olyankor amikor nem HTML dokumentumot töltünk le hanem valami mást, rendszerint a diszkre vagy egy külsô megjelenítô program számára. (pl. amikor FTP helyett használjuk a WWW böngészônket és olyasféle file-okra hivatkozunk hogy: cikk.ps, MS-CSODA.EXE, szoftver.tar.gz, stb.) Ilyen esetekben ha újra kellene tölteni, nem használhatjuk a "reload" funkciót (mert a böngészôkben nem implementálták) és ezért mindig a cache-bôl kapjuk az esetleg elavult vagy hibás file-t. Ilyenkor az a megoldás hogy az adott file letöltése idejére ki kell kapcsolni a böngészônkben a cache használatát.

[elôzô][kezdôlap][következô]


Máray Tamás <maray@fsz.bme.hu>