7. Tapasztalatok és tervek

A HUNGARNET cache hierarchia - fél év kísérletezés és tapasztalatszerzés után - 1996 január 10-étôl üzemszerûen mûködik.

A tapasztalatok igen kedvezôek! A hierarchiában több mint 20 szerver üzemel, Budapesten és 9 vidéki városban (Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Veszprém, Gödöllô, Kaposvár, Gyôr). A hierarchia maximális mélysége 3. Az egyes szerverek hatásfoka 20 és 40 százalék között mozog, a terheléstôl, idôszaktól függôen.

A hierarchia csúcsán lévô cache.iif.hu szerver (mely a helka.iif.hu gépen fut) találati aránya szintén eléri ezeket az értékeket. A szerver óránként több mint több ezer cache kérést szolgál ki. Mindennek köszönhetôen a HUNGARNET vidéki és külföldi vonalain jelentôs forgalmat takarítunk meg.

A rendszerben mindazonáltal még nagy tartalékok vannak, és ezek kiaknázása úgy lehetséges ha minél több felhasználó tér át a cache rendszer használatára és minél több lokális cache-t kapcsolunk a hierarchiába.

A HUNGARNET cache hierarchia részt vesz a TERENA által koordinált CHOICE projektben és így - a tervek szerint - fokozatosan a felépülô európai cache hierarchia részévé válik.

Friss hír!!

  • [elôzô][kezdôlap][következô]


    Máray Tamás <maray@fsz.bme.hu>