Honlap

Kedves Olvasó!

Ha nem elôször jársz a Hungarian Home Page magyar nyelvû WWW oldalain akkor most talán meglepôdsz azon hogy immár más címmel jelentkezünk. A korábban használt ottlap szót honlap-ra cseréltük.

Az angol homepage szó magyarításának hosszú története van. 1994-ben jelentek meg az elsô magyar nyelvû WWW szerverek az Internet hálózaton, és ugyanebben az évben adták a hazai médiák az elsô hiradásokat errôl az új technológiáról. A probléma rögtön jelentkezett: mit mondjúnk és írjunk az eredeti angol kifejezés helyett? A homepage szó túlságosan idegenül hangzik nyelvünkben, különösen ha egyébként magyar nyelvû WWW oldalak címében használjuk. Jó lenne ezért a minden szempontból megfelelô magyar fordítást megtalálni.

A feladat megoldása nem könnyû! A homepage szónak magától értetôdô, egyértelmû fordítása nincs (ellentétben néhány más, számítástechnikában gyakran használt angol elnevezéssel, pl: mouse - egér). Számtalan szempontot kell figyelembe venni a magyar megfelelô kiválasztásakor. Csak néhány példa: azon kívül hogy a szó legyen egyértelmû és kifejezô, legyen még rövid, könnyen kiejthetô, a magyar nyelv helyesírási szabályainak és hanglejtésének megfelelô, könnyen ragozható, lehetöleg ékezet nélküli karakterekbôl álljon, sôt, legyen szép!

A BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék (abban az idôben még Folyamatszabályozási Tanszék) WWW csoportjának egyik legfontosabb célkitûzése az Internet és WWW kultúra magyarországi megismertetésének és terjesztésének támogatása. Ezért kezdetektôl fogva fontosnak éreztük a fenti problémát és kísérleteket tettünk a helyes szó megkeresésére. Számunkra ez azért is lényeges, mert mint a legrégebben felállított magyar WWW szolgáltatás, a Hungarian Home Page üzemeltetôi, beláttuk hogy e WWW oldalak magyar elnevezése komoly hatással lehet arra hogy milyen elnevezés honosodik meg elôbb-utóbb a köznyelvben. A Hungarian Home Page ugyanis az egyik legforgalmasabb, legtöbbek által használt magyar WWW kiindulópont.

1995 elején egy levelezési lista segítségével elektronikus közvéleménykutatást és végül szavazást rendeztünk. Nagyon sok, több tucat javaslat érkezett. Szavazással felállítottuk a sorrendet a legjobbak között. (Persze, abban az idôben még sokkal kevesebben ismerték a WWW-t Magyarországon mint ma, így a szavazó WWW szerver rendszergazdák száma nem lehetett túl magas.) A legtöbb támogatást a címlap kapta, második a Kovács László által alkotott ottlap szó lett. A címlapot mégis, technikai okokból (hosszú í) elvetettük, és így az ottlapot kezdtük használni. A Hungarian Home Page magyar neve tehát Magyar Ottlap lett. (A szavazás során a honlap szó a negyedik helyre került. Ez a szó egyébként szintén Kovács László alkotása.)

Az új kifejezés használatba vétele óta eltelt 2 év alatt kiderült azonban hogy az ottlap szó mégsem a legmegfelelôbb választás. Noha a szó közismertté vált és sok helyen elkezdték használni - többek között a nyomtatott sajtóban is - mégsem tudott kellôképpen meghonosodni a magyar nyelvben. Nagyon sok észrevételt kaptunk szóban és írásban a Magyar Ottlap használóitól, itthonról és a világ minden tájáról egyaránt. Örömmel tapasztaltuk hogy a magyar ajkú Internet használók mennyire fontosnak tartják ezt a kérdést. A legtöbb véleményben kifogásolták az elnevezést, általában arra hivatkozva hogy nem szép, illetve a magyar nyelvhez nem illeszkedik jól. Sajnos igazán jó alternatívát senki sem ajánlott az ottlap helyett, bár egyre többen tartják elfogadhatónak a honlap elnevezést. A sok-sok írásbeli vélemény közül az egyik jellemzô:


...
	A "homepage" forditasa talan izles kerdese, lehetne nyugodtan
"otthon-lap" is. Az "ottlap" es a "honlap" valtozatok kozott lattam
folyni egy versengest, amelyben nekem az eredeti angol szonak mind az
alaki, mind a hangulati hasonlosaga miatt (home -> hon) a "honlap"
valtozat nyerte el a tetszesemet. Hangulati hasonlosag alatt azt ertem,
hogy a "home" szo kalyhameleget a "hon" szo joval jobban tukrozi, mint
az eltavolito "ott". Ha az "otthon-itthon" szoparra gondolok, meg az
"ittlap" valtozatot is kozelebbinek latnam az eredetihez, fenntartva,
hogy szerintem a "honlap" lenne telitalalat.
	Tudva, hogy ezek a dolgok semmikeppen nem parancsszora, hanem a
"web-masterek" izlese szerint dolnek el, a kerdesem az lenne, hogy miert
"ottlap"-unk van es miert nem "honlap"-unk? Meg azt is gondolom, hogy
mindez nehany masodperc munkaval alakithato at (persze ha szandek lenne
ra...)

Udvozlettel,	kadargyorgy <kadargy@sunserv.kfki.hu>

A honlap szó szintén 1995 elején, az ottlappal együtt született a mi kezdeményezésünkre és azóta terjed az Internet használók között.

A fentieket átgondolva úgy döntöttünk, hogy a Magyar Ottlap címet két év után Magyar Honlapra módosítjuk. Adjunk most a honlapnak egy esélyt...
Bízunk abban hogy ez sehol nem fog tévedést, félreértést okozni. Célunk továbbra is az hogy mindent megtegyünk annak érdekében hogy e nagyszerû eszköz, a WWW Magyarországon is széles körben tért hódítson. És mellékesen könnyû legyen róla magyarul is beszélni...

Máray Tamás
1997. január 10.


Magyar Honlap