Baglyok Szakadéka
 <--
Útvonalon kívüli kürtők
Szent-akna:
 
Hely Mászás Kötél igény Rövid leírás
Szent-akna M 22
-
A Sáros-akna aljából nem a Drúz-akna felé, hanem az ellenkező irányba indulunk. A szűk hasadékon 2 m magasan átmászva érjük el a beépített kötél alját. Ferde felmászások, fosszilis részek, a barlang jellegétől rendkívüli mértékben különböző járatszakasz! A kötél fűzőlyukban (Tk).
  M 16
-
A párkányról tovább fel, a kötél nittben.
 

Bejárási útmutató:
Legkönnyebben a Sáros-aknából leereszkedve, nem a Drúz-akna felé indulva, lelhetünk rá, ha a széltében elkeskenyedő hasadéban kicsit felmászunk (2m-t) és visszacsusszanunk a beépített kötél aljához. Alulról is odatalálhatunk, ha a Drúz-akna aljáról (-111 m) egy kicsi termen keresztül, mászunk fel a kötélhez.
A hasadékszerű járatban felmászva a fix kötélen, 22 m után egy nagy párkányra érkezünk (M22), ahol egy 7 m mély akna nyúlik a mélybe. (Ide le, a szabadmászást csak a biztos mászóknak ajálnjuk!) Továbbindulva felfelé még 20 m hosszban követhetjük a hajdani vízvezető járatot (M16). Külön érdekessége a barlangnak ez az ága, mivel egy ősi víznyelőben szemlélődhetünk itt, melynek találkozása a zsomboly aknarendszerével (talán) csupán a véletlennek köszönhető. Kellő áhítattal járjuk hát!


Kőpengék:
 
Hely Mászás
Kötél igény
Rövid leírás
Kőpengék M 18
-
A Kúszó végénél, nem a Mozdony felé, hanem az ott lelógó kötélen fel. A kötél nitthez kötve.
  M 6
-
Tovább a szűkületen át. A kötél Tk-hoz kötve.
 

Bejárási útmutató:
A Mozdony termébe való bebújás előtt egy jellegzetes 2 m magas kőélre kell felállni, a Kúszó irányából érkezve. Itt található az a fix kötél amin feljuthatunk az utolsóként elesett kürtőbe. A kezdetben kissé szűköcske méretű kürtő a 18 méterrel feljebb található nittnél tágul ki leginkább (M18), meg mutatva a névadó, borotvaélességű kőpengéit. Innen feljebb mászni már csak az igazán lelkeseknek ajánlott (M6), mivel a további szakaszt befoglaló méretek jócskán megcsappannak.  Bár a kürtők rengetegében eltévedt vándorok körében ez a legkedveltebb tévút. (Ez nem vezet ki az Ablakhoz!). 
<--