Búbánat-zsomboly
 
Szinonima: V/35, V/26 
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Alsó-hegy, 5452/50 
Hossza: 50 m 
Mélysége: -48 m  
Bejárat tszfm: 526 m 

Az Alsó-hegy fennsíkján lévő Vecsem-bükk csúcstól 178o-ra kb. 300 m-re nyílik, 526 m tszf. magasságban.
Megközelítés: Bódvaszilasról a Vecsem-bükk felé (2.8 km) haladva, a sárga jelzésen keletre fordulva 350 m-re. A Vecsem-bükk csúcsától (553 m tszf.) D-re 250 m-re a sárga turistajelzés közvetlen közelében . Bejárata ugyan kicsiny, de a megrogyás könnyen észrevehető az útról D felé tekintgetve, a töbör peremén. A közelében fekszik a Körte- (ÉNY-ra 50 m) és a Miki-kuki-zsomboly (DK-re 100 m).

Bontott bejáratú, 50.3 m hosszú, -47.8 m mély zsomboly, melynek legnagyobb horizontális kiterjedés: 7,5 m. Középső-triász wettersteini mészkőben keletkezett.
A kötelet egy a bejárat melletti szimpatikus fához kötjük, s miután átvergődtünk a bejárati szűkületen, -2 méter ereszkedés után egy nittet találhatunk. A nitt alatt még -3 méterrel újra összeszűkül az akna, s itt még egy beszorult kődarabra kell egy elhúzást tenni. A további ereszkedés az egyre táguló, de keskeny aknában egy szép cseppköves terembe vezet. -20 méter mélységben a barlangot vertikálisan kettéosztó álfenékre érkezünk, amelyről 3 nyílás sötétlik a további -25 méteres mélység felé. Ezek közül mindenképpen érdemes a legtávolabb fekvő (legtágabb) nyílást felkeresni, mert különben nagyon sárosak leszünk. Itt cseppkövekre köthetjük maradék kötélgyűrűnket megosztás végett, majd lejjebb egy kőélre akasztott elhúzással küszöbölhetjük ki a további szakaszon a kötél felfekvését. Az ereszkedés végén egy lejtős, nem túl nagy, sáros talpú terembe érkezünk. Elöregedett cseppkövekkel gyéren díszített aknáiban omlott zónák találhatók. A zsomboly egészét tekintve jelentős mértékben elagyagosodott és meglehetősen rosszul szellőzik, már egy 2-3 fős túra is jelentősen lerontja a barlang levegőjének minőségét. Co2 feldúsulás észlelhető. 
A barlang bejárásához szükséges: 60 m kötél, 1 nittfül, 3 kötélgyűrű, 4 karabiner.
Nem tanácsos nagy létszámú, hosszabb időtartamú túrát szervezni ide!
 
Kép: A Búbánat-zsomboly bejárata.