Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 N-SZ

Lackó-barlang


Mélység: -15 m
Hossz: 30 m
Legnagyobb horizontális kiterjedése: 17 m


Megközelítés: A Ménes-völgyön felfelé haladva a jobboldalon található. A Ménes- és a Patkós-völgy találkozásától 50o-ra, 550 méterre található, a völgytalptól É-ra 200 m távolságban, és kb. 100 m relatív magasságban. Egy tekintélyes méretű lapos dolinaszerű mélyedés közepén fekvő időszakos nyelőtörcsérben melynek mélysége 10 m, alján szálkőzet látható.
 
Bejárási útmutató: A bejárati nyílás élesre korrodált kőtömbjei és ácsolata (!) között lecsúszva egy 6 m mély 1,5 m átmérőjű oldott falú csőszerű akna következik (Travi). Az akna eróziós üstökkel tagolt szálkő talpát elérve a folyosó DNy-ra fordul, és kisebb terembe vezet, ahol cseppkőképződmények is láthatóak. Egy keskeny hasadékon átbújva (Szorító) a járat iszapos talpú lejtős 1 m átmérőjű folyosóban halad tovább. A falakon több szinlő is felismerhető. A nyelő szakaszos működésére a kitöltésbe vágódott teraszok utalnak. 15 m mélységben érjük el a barlang végpontját, ahol a kitöltés felett csupán néhány cm-es légrés látszik, huzat nélkül.
 
Egyéb információk: A berogyásra a helyi lakosok hívták fel a figyelmet és mutatták is meg azt ("Lackó"). A barlangot az Acheron kutatói tárták fel nyári kutatótáboruk során, 1984. augusztus 23-án rövid bontás után.