Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 N-R

Pócsa-kői-víznyelőbarlang


Egyéb névváltozatok: Pócskői-víznyelő, N/4.
Helye, kataszteri száma: Aggteleki karszt, Alsó-hegy, 5452
Tengerszint feletti magassága: 380 m
Mélység:  -50 m
Hossz: 87,1 m
Beszerelés: 10 m kapaszkodókötél szükséges lehet


Megközelítés: A barlang markáns, jól fejlett, friss suvadásnyomokkal tarkított víznyelője közvetlen az országos kék túristjelzés mentén fekszik. Mintegy félóra gyaloglással érhető el Bódvaszilasról (1,5 km), az út jobb oldalán találjuk, egy igen meredeken emelkedő útszakaszt követően.
 
Bejárási útmutató: Maga a barlang a szomszédos 404-es- és Meteor-barlangokhoz hasonlóan, a fennsíki zsombolyoktól eltérően időszakosan aktív víznyelő. Vize mint azt már említettük a bevezető részben a Vecsem-forrásban jelenik meg.
A bejárási útvonal egyértelműen adja magát. Az ácsolat mellett lemászva kezdjük meg túránkat, itt egy agyagos talpú, mosott kövek között vezető járatban haladhatunk töredezett mészkőfalak között. Ez a rész meglehetősen kellemetlenül szűk, overallszaggató. Az élvezetek csúcsát a mintegy 20 m mélységben található 180o-os bukóforduló jelenti. Nem sokkal ez után egy háromfokú létrával könnyített lemászáshoz érkezünk, amely a barlang legnagyobb termébe vezet. Ennek alját agyag és kőtörmelék borítja, s néhány kisebb kürtő is indul innen, de ezek pár méter után járhatatlanná szűkűlnek. A teremből néhány keskenyebb rész után elérhetjük az aktív járatot, amely 9 m magas, enyhén meanderezik, és szép cseppkövekkel díszített. Ebben egy 6 m-es letörésen kell lemásznunk, majd még néhány kisebb tereplépcsőt leküzdve  a barlang egy egyre szűkülő meanderrel ér véget, amelyben ki-ki lelkesedése és testméretei szerint eltérő távolságra találja meg a barlang végpontját. Azoknak, akik nem érzik nagy kaszkadőrnek magukat nem árt ha a barlangba egy 10 méter hosszúságú kötelet kapaszkodás vagy biztosítás céljából magukkal visznek.
 
Egyéb információ: A Vörös Meteor kutatói 1964. mársiusában vízfestéssel igazolták a barlang összeköttetését a Vecsem-forással, mely 2100 m légvonalbeli távolságra van onnan. Még ezen év nyarán sikerült lejutniuk a -20 m mélységben lévő szűkület átbontásával a ma ismert végpontig (-50 m), ahol a vízben fekve 8 nap alatt 4 m-t bontottak előre a huzatos szűk járatban, további tágulatot sejtve.