Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 K-V

Pötty-zsomboly


Egyéb névváltozatok: S/9, Sz/2.
Mélység: -12 m
Hossz: 16 m
Legnagyobb horizontális kiterjedés: 9 m
Beszerelés: 12 m kötél


Megközelítés: Szabó-pallagi vadászháztól K-re található nagy rét É-i szegletében induló földúton 120 m után, (ott ahol az Almási- és a Széki-zsombolyokhoz vezető szekérút leágazik balra, a szintén a határ felé tartó jobb minőségű útról), az út jobb oldalán fekvő töbör ÉNy-i oldalában találhatjuk a nem túl nagy bejárati nyílást.
 
Bejárási útmutató: A kötelet a bejáratnál levő sziklára lehet biztonságosan rögzíteni (Tk), s innen egy tagban ereszkedhetünk a lefelé táguló akna aljáig ahol egy törmelékdomb tetején érjük el a talajt (E12). Egy lejtős, magas törmelékkel feltöltött teremben haladhatunk tovább, melyben szolid cseppkőképződmények, és egy kisebb felfelé induló, majd hamar véget érő kürtő található.
 
Egyéb információ: Nyílására 1960-ban bukkantak rá a Vörös Meteor barlangkutatói, s az első leszállást Rónai Miklós végezte a zsombolyba, a szó legszorosabb értelmében véve, ugyanis az első lépés után megcsúszott és a zsomboly aljáig zuhant. A zsomboly méreteire jellemző szerencsére, hogy semmi baja nem esett (Székely K., 1963).