Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 NK-SZ

Töltényes-zsomboly


Egyéb névváltozatok: K/10, V/3, Bezejmena, ill. a szlovák irodalmakban keverik a Mészégető- ill. Ürgelyuk-zsombolyokkal.
Mélység: -6 m
Hossz: 22 m
Legnagyobb horizontális kiterjedés: 15 m


Megközelítés: A sárga túristajelzésen a Vecsem-bükk felől Tornanádaska felé haladva miután ferdén átkeltünk egy nagy réten, az út újra az erdőbe fordul két töbör közé, ahol a bal oldaliban egy kis romos házat láthatunk (hajdan talán mészégetők használták...). Innen még vagy száz métert haladunk ligetes bokros terepen az úton, majd arról letérve délnek fordulunk. Ahol letérünk a sárga túristajelzésről jobbra, és beérve az erdőbe, három töbör közül a középsőnek az aljához közel fogjuk megtalálni a nagyméretű bejárati szádát. A töbör széléről a kedvezőtlen terepviszonyok miatt nem nagyon látszik.
 
Bejárási útmutató: A tágas bejárati aknát "hasadékirányból" megközelítve könnyen lemászhatunk. Itt nagy kövek és bezuhant farönkök között a túlsó végen sötétlő lyuk felé haladhatunk, ahol egy kicsit lehajolva egy agyagos aljú termecskébe juthatunk, amelyből egy még erőteljesebb derékhajlítással egy csatlakozó fülkébe jutunk, melynek egyik fala ferde, és egy hajdan szép cseppkőlefolyással van borítva. Ez természetesen a felszín nagy közelsége miatt száraz, felette, a hasadékba egy jó darabon még elláthatunk. A barlang két-három fő részére kényelmes, kulturált bivakhelyül szolgálhat.