Pócsakői-víznyelő
 Kiemelt jelentőségű

Szinonima: Pócskői-víznyelő, N/4.
Helye, kataszteri száma: Aggteleki karszt, Alsó-hegy, 5452/14
Hossza: 87 m
Mélysége: -50 m
Tengerszint feletti magassága: 380 m


Az Bódvaszilastól ÉNy-ra 2500 m-re található, kb. 380 m tszf. magasságban.
Megközelítés: A barlang markáns, jól fejlett, friss suvadásnyomokkal tarkított víznyelője közvetlen az országos kék turistajelzés mentén fekszik. Mintegy félóra gyaloglással érhető el Bódvaszilasról (1,8 km), az út jobb oldalán találjuk, egy igen meredeken emelkedő útszakaszt követően.
87 m hosszú, kb. -50 m mély. Felső-triász hallstatti mészkőben alakult ki.

1963 júliusában bontással tárták fel a Vörös Meteor barlangkutatói (Frojimovics G . és társai).
Maga a barlang a szomszédos 404-es- és Meteor-barlangokhoz hasonlóan, a fennsíki zsombolyoktól eltérően időszakosan aktív víznyelő, ez azonban cseppkövekben szegény és nagyrészt omladékos. A Vörös Meteor kutatói 1964 márciusában vízfestéssel igazolták a barlang összeköttetését a Vecsem-forással, mely 2100 m légvonalbeli távolságra van onnan. A megfestett víz 6 nap múlva jelentkezett a forrásban. Még ezen év nyarán sikerült lejutniuk a -20 m mélységben lévő szűkület átbontásával a ma ismert végpontig (-50 m), ahol a vízben fekve 8 nap alatt 4 m-t bontottak előre a huzatos szűk járatban, további tágulatot sejtve. a barlang első térképe 1965-ben készült (Vörös Meteor), majd később, 1992-ben a BEAC is elkészítette részletes felmérését. Veszélyeztetettségét a bejárati zóna és a környező laza üledékek bemosódása, feltöltő hatása jelenti.

A bejárási útvonal egyértelműen adja magát. Az ácsolat mellett lemászva kezdjük meg túránkat, itt egy agyagos talpú, mosott kövek között vezető járatban haladhatunk töredezett mészkőfalak között. Ez a rész meglehetősen kellemetlenül szűk, overallszaggató. Az élvezetek csúcsát a mintegy -20 m mélységben található 180 fokos bukóforduló jelenti. Nem sokkal ez után egy háromfokú létrával könnyített lemászáshoz érkezünk, amely a barlang legnagyobb termébe vezet. Ennek alját agyag és kőtörmelék borítja, s néhány kisebb kürtő is indul innen, de ezek pár méter után járhatatlanná szűkülnek. A teremből néhány keskenyebb rész után elérhetjük az aktív járatot, amely 9 m magas, enyhén meanderezik, és szép cseppkövekkel díszített. Ebben egy -6 m-es letörésen kell lemásznunk, majd még néhány kisebb tereplépcsőt leküzdve a barlang egy egyre szűkülő meanderrel ér véget, amelyben ki-ki lelkesedése és testméretei szerint eltérő távolságra találja meg a barlang végpontját. Azoknak, akik nem érzik nagy kaszkadőrnek magukat nem árt ha a barlangba egy 10 méter hosszúságú kötelet kapaszkodás vagy biztosítás céljából magukkal visznek.
 
A barlang bejárásához szükséges: 10 m kapaszkodókötél (az alsó aknához).