Százforintos-barlang
 
Kép: A 100 Ft-os alsó bejárata.

Szinonima: 100 Ft-os
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Haragistya, 5440/8
Hossza: 13 m
Mélysége: -6 m
Bejárat tszfm: 507 m


A Haragistya-fennsíkon található a Haragistyai vadászháztól 720 m-re KDK-re, 507 m tszfm-ban.
Megközelítése: Az Agancsos-rét felöl ÉÉNy felé haladva, az erdőbe érve (a Haragistyai út felé) onnan kb. 250 m-re, a baloldali lankás hegyoldalban egy beszakadt töbör oldalában található, az úttól 60-70 m-re.
13 m hosszú, -6 m mély; legnagyobb horizontális kiterjedése: 8 m. Középső-triász wettersteini mészkőben alakult ki. Bejáratát a helybéli csordás mutatta meg.

Két természetes bejárata egy kis szakadéktöbör (5x11 m-es) DNy-i oldalában és amellett (felett) nyílik. Az alsón beguggolva néhány kisebb lépés után fel lehet állni a barlang egyetlen piciny termében, ahol balra tekintve már látni lehet a felső bejárat beszűrődő fényeit. A teremben kisméretű üstös oldásformák találhatók. A felső bejárat egy 2 m-es letöréssel és egy 5 m-nyi lejtővel csatlakozik ide be. Valószínűleg ez lehetett a hajdani víz útja (ami kialakította a barlangot), majd tovább haladt a jelenlegi alsó bejáraton keresztül és a ma felszínre nyíló szakadékdolina helyén lehetett teremből a mélybe távozott az. A hajdani elnyelődési pontja ma már nem látható, mivel nagy mennyiségű törmelék fedi le az egykori terem aljzatát. Azonban néhány helyen látható a laza törmelékben némi üregesedés nyoma (berogyás). A barlang teljesen elveszítette víznyelő jellegét, vízgyűjtő területe is jelentősen lepusztult; inaktív víznyelőbarlang torzója. 

Vissza