Csengő-kút
 
 
Kép: Ereszkedés a Csengő-kútba.

Szinonima: Csengő-lyuk-zsomboly, Csengő-kút-zsomboly, Csengős-kút, Csengőskút, Csengő-zsomboly, Telekesvölgyi-zsomboly
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Rudabányai-hegység, 5422/9
Hossza: 50 m
Mélysége: -24 m
Bejárat tszfm: 230  m 

 A Rudabányai-hegységben Szalonnától 4800 m-re a Telekes-völgy K-i karrosodó oldalában nyílik, a Keringő központi csúcsától (198.2 tszfm) D-re kb. 170 m-re, 230 m tszf. magasságban. Bejárata a völgytalp felett mintegy +30-32 m-re található és csak egészen közelről, látszik. A középső-triász steinalmi mészkőben kialakult barlang kb. -24 m mély és kb. 50 m hosszú, a Rudabányai-hegység legjelentősebb vertikális kiterjedésű barlangürege.

1958-ban a Vörös Meteor kutatói (VMTE) tárták fel. 1962-ben a Rudabányai barlangkutató csoport kutatta és további, egy a felszínre nyíló, de közlekedésre nem alkalmas járatot sikerült feltárniuk. E mellett a barlang legmélyebb pontján a törmelék eltávolításával igyekeztek továbbjutni, sajnos eredmény nélkül.
A barlang függőleges -14 m-es lejárati szakasza után, központi termének felső, hosszan elnyúló lapos oldalában jelentős mértékű cseppkövesedés tapasztalható. A terem alsó részén pedig a hatalmas leszakadt omladéktömbök között kisebb fejletlen járatok húzódnak (omlásveszélyes !). Helyenként üstösen oldott falfelületek gazdagítják a barlang formakincsét.

Megkülönböztetett védelmét a Rudabányai-hegység legnagyobb függőleges üregeként különleges cseppkőképződményei indokolják.

Kép: Változatos cseppkőképződmények a Csengő-kútban.  
Vissza