Sehova-zsomboly

Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Haragistya, 5440/10
Hossza: 50 m
Mélysége: -43,5 m
Bejárat tszfm: 340 m


Jósvafőtől NyDNy-ra, a Kecső-völgy É-i oldalában; kb. 340 m tszf. magasságban a Mezna-tető D-i oldalában, csúcsától kb. 650 m-re D-re nyílik.
Megközelítése: a Babot-kút felett (ÉK-re 250 m-re) a hegyoldallal párhuzamosa húzódó szekérút érintője egy töbörnek ("Zámbó gödre"), ahonnan Ny-re 450 m-re elsétálva, az erdős hegyoldalban É felé 50 m-re nyílik egy 2 m átmérőjű -1,5 m mély elszűkülő tölcsér alján.

-43,5 m mély, legnagyobb horizontális kiterjedése: 6 m. Középső-triász wettersteini mészkőben alakult ki.
Felfedezése 1974 április 5-7-én történt. A jósvafői csordás a Papp Ferenc csoport kutatóinak hívta fel a figyelmét arra, hogy a 20-30 cm-es csatornán ledobott kő feltűnően hosszan esik. Első bejárói Horváth Éva és Marán Béla voltak. A zsomboly részletes térképét 1990-ben a Papp Ferenc csoport tagjai készítették el, Holl Balázs vezetésével.

A bontott bejáratú zsomboly, jellemzően egy hasadékra illeszkedik, melynek méretei: 0,5-5 m hosszúság és 0,5-2 m szélesség határok között változik. Bejárása csak kis méretű embereknek lehetséges. Viszonylag kevés borsókő képződmény díszíti. A barlang alján lyukacsos állományú mészkő zárja el a továbbjutást, ahol - szellőzés hiánya miatt - hamar feldúsul a Co2. A Haragistya legmélyebb zsombolya. Genetikája tisztázatlan (zsomboly vagy víznyelő ?). Valószínűleg a Babot-kút vízrendszeréhez tartozik, ahonnan légvonalbeli távolsága 350 m, és a közöttük lévő szintkülönbség: kb. 90 m. 

Vissza