Vízfakadás-barlang
 
 Kép: A Vízfakadás bejárata:

Szinonima: Vízfakadás
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Galyaság, 5440/3
Hossza: 15 m
Mélysége: -12 m
Bejárat tszfm: 425 m 


Jósvafőtől ÉNy-ra 5300 m-re, a Haragistya fennsíkon található 425 m tszf. magasságban, a 15/3 és 15/4 határkaró között, ill. azoktól DK-re 10 m-re.
A -12 m mély. Középső-triász wettersteini mészkőben alakult ki.
Az 1978-ban tárták fel, ill. kezdték el bontani (VITUKI dolgozói). 1981-ben jutottak be a légteres járatba (Holl B., Berhidai T.).

Időszakosan aktív árvízi forrásszáj. Nagyobb esőzések után a hozama: 15 l/sec. A forrás vize általában csak akkor jelentkezik, amikor a Vass Imre barlangban a víz a felső járatokban is megjelenik. A barlang jellemzően függőleges kiterjedésű, tektonikus repedés mentén alakult ki (iránya: 350o-170o-os), mely jól követhető a felszíni sziklaalakzatok törésvonalain is. A végpontján a hasadék alját víz tölti ki. A járat a víz alatt függőlegesen lefelé szélesedve folytatódik. A vízszint felett a repedés É-i felében az agyagkitöltés hasadékaiból erős vízcsobogás volt hallható (1981-ben).
Hidrológiai kapcsolata még tisztázatlan: valószínűsíthető a Milada-bg.-- Lednice-bg. -- Babot-kút rendszer, de nem zárható ki a Vass I-bg.--Kis-tohonya-forrás rendszerhez való szorosabb kapcsolata sem. Veszélyeztetettségét a feltöltődés jelenti.
 
A barlang bejárásához kapaszkodó kötél szükséges lehet.  
Vissza