Gubacsos-víznyelőbarlang

Szinonima: Gubacs-víznyelő
Helye, kataszteri száma: Mecsek,Nyugati-mecsek; 4120
Hossza: 60 m
Mélysége: -7-8 m
Bejárat tszfm: 250 m


60 m hosszú, kb. -7-8 m mély víznyelőbarlang. Bejárata az Abaligeti országút mentén a Mész-völgyben nyílik, légvonalban 1550 m-re a Mészégető-forrástól DNy-ra (216o) 250 m-es tszf. magasságban. 1989-ben tárták fel.

Időszakos víznyelőbarlang, 260 m2-es vízgyűjtő területtel. Az 500 m-re fakadó Gubacsos-forrás és a Lipóci legelő és a Mész-völgy felső részének csapadék vizeit vezeti le. A több ezer l/p-es vízhozammal nem képes megbirkózni, a víz tavat alkot benne és tovább áramlik a völgyben és ezt a vizet a Sziklás-víznyelő vezeti le. (Becsült nyelési kapacitása 2000 l/p körül mozog). Hidrológiailag a Mészégető-források rendszeréhez tartozik, amit víznyomjelzésekkel igazoltak. Onnan kb. 55 m-i szintkülönbség és 1550 m légvonalbeli távolság választja el.

Először 1955-ben Kevi L. festette meg, amikor 200 l/p-es nyelés mellett 166 óra múlva jelentkezett a jelzőanyag a 300 l/p-t meghaladó vízhozamú forrásban. Ezt 1995 júliusában a PRO NATURA csoport tagjai megismételték. Ekkor a 35 kg-i ipari só került a 15-20 l/p-es hozamú nyelőbe, ahonnan a 60 l/p-s (ami 30-40 l/p-re csökkent) hozamú Mészégető-forrásban 240 óra után jelentkezett.

A barlangon belül is megfigyelhetőek még kisebb vízfolyások. A déli végpont kettéágazik és elszűkül, ahol mindkét járatból kishozamú vízfolyás érkezik be. Legkisebb hozamuk 5-10 l/p (a maximumot az árvizek elárasztása miatt nem lehet megfigyelni). Egy-egy ilyen áradás után jelentősen eliszapolódik, amitől csak lassan szabadul meg. Ez a csekély nyelési kapacitás bizonyítja, hogy a patakos járat ismert végpontja közelében jelentős járatszűkület és feltöltés lehet, amely szabályozza az átjutó vízmennyiséget.

A barlang le 1989 óta le van zárva. Bejáratában a nagy esőzések miatt gyakran jelentős mennyiségű hordalék és nem ritkán szemét halmozódik fel. Különösen veszélyes az iszapba láthatatlanul beágyazódott üvegcserép. A barlangból rendszeresen távolítja el az ott felhalmozódott hulladékot a PRO NATURA csoport.


<<Mecsek Mecsekhez