Kispaplika

Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Mecsek,Nyugati-mecsek; 4120
Hossza: 40 m
Mélysége: - m
Bejárat tszfm: 211 m


Az Abaligeti-barlangtól K-re 560 m-re nyílik.
40 m hosszú aktív forrásbarlang. Alsó-anizuszi triász világosszürke, réteges, aprókristályos, homogén mészkőben keletkezett, ami jellemzően 350o csapásiránnyal és 15-20o dőlésszöggel rendelkezik.

A barlangba először 1906-ban sikerült a kutatóknak behatolnia. Ezután 1961 augusztusában a Mecseki Karsztkutató Csoport tagjai újra megkezdték a barlang kutatását. A vízszint 5 m-es leszivattyúzásával 40 m hosszban vált ismerté a zömében (eredetileg) víz alatti járat, aminek végét egy újabb (2. szifon) tágas 1,6 m átmérőjű szifon folyosója alkotja. A 2. szifont könnyűbúvár felszereléssel próbálták legyőzni, de ez akkor az "objektív és szubjektív okok összejátszása folytán még nem járt sikerrel".

A forrás hasadékát helyenként mesterségesen kialakított formaelemek képzik. 5,5 m-el lejjebb a baloldalban mintegy 30 cm magas, szélesebb nyílás vezet be a belső folyosóba, ahol dús cseppkőképződmények láthatóak. A 2-3 m méter magas tojásszelvényű járat alját befelé haladva egyre mélyebb víz és finom iszap borítja. A szifontó feletti mennyezetet szeszélyesen kimosott formák borítják és rövid vakkürtők nyúlnak fel, melyek valószínűleg a nyugalmi vízszint fölé érnek.

A barlang jellemzően DK felé tart és így jelentősen megközelít egy a bejárattól szintén DK-re található töbröt, a kettő hidrológiai kapcsolata ezét feltételezhető.
A forrás vízhozama 50-15 000 l/p közötti értékeket mutat, a víz hőmérséklete pedig 9-11 Co közötti. A vízszintje a 211,8 m tszf magasságban éri el a felszínt, ami az Abaligeti-barlang patakjának kilépési szintjéhez képest 5,25 m-el magasabban van. Ezért feltételezhető, hogy önálló barlangrendszert alkot.


<<Mecsek Mecsekhez