Mélyvölgyi-kőfülke vizes barlangja

Szinonima: - Nagy-mély-völgyi Kőfülke vizes barlangja
Helye, kataszteri száma: Mecsek,Nyugati-mecsek; 4120
Hossza: 61 m
Mélysége: -2, +10 m
Bejárat tszfm: - m


61 m hosszú 12 m szintkülönbségű (-2; +10 m) barlang. A Nagy-mély-völgyben a Kánya-forrás közelében található, a völgytalp felett 10 m-el magasabban egy sziklafal alatt. A barlang feletti meredek hegyoldalról nagymennyiségű törmelék került a bejárat elé és a barlangba is.
A bejárat utáni lapos lejtős járat befelé tágul, majd 5 m-el beljebb eléri a vízszintet, ahol a vízhozamtól erősen függ a vízfolyás mélysége. A nyugat felé tartó folyosó végén szifonnal zárul, ami felett egy 12 m magas kürtő található. 1987 május 16-18 között az Amphora búvárainak sikerült átúszni a szifont , amit 33,5 m hosszúságúnak írtak le (egyéb információ nincs róla).

A barlang kifolyása valószínűleg közvetlen hidrológiai kapcsolatban áll a közeli Kánya-forrással, mivel a felkevert víz a forrásban is zavarosodást okoz. A barlangi vízhozam minimuma: 20-30 l/p, maximuma: 6000 l/p körül van. Nagyobb áradáskor a barlang járhatatlan. Paladilhia hungarica barlangi lelőhely, ahonnan a Pro Natura Csoport 1993 februárjában gyűjtött példányokat.
1979-ben a Mecseki Karsztkutató Csoport, jelentésében közli vázlatos térképét (28 m hosszban megadva).


<<Mecsek Mecsekhez