Nagyszombat-barlang

Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Mecsek,Nyugati-mecsek; 4120
Hossza: 30 m
Mélysége: -15 m
Bejárat tszfm: 320 m


-15 m mély barlang, amely mintegy 130 m3-es össztérfogatú. –1,5 m-is sárgás színű dolomitban, lejjebb szürke (D-i irányban enyhén dőlt) mészkőben alakult ki.
A Vízfő-forrástól KÉK-re 1420 m-re egy dolina D-i oldalában az erdészeti út elágazásától KDK-re 120 m-re nyílik, 320 m tszf magasságban. 1982 -ben szakadt fel az addig zárt bejárat. 1982 április 10-én a mérőzsinórt 13 m mélységig eresztették be a Mecseki Karsztkutató Csoport tagjai, akik közül Zilics Gábor –6 m-ig mászott le, de onnan kötél nélkül tovább menni nem tudott. Az első teljes bejárásra a rákövetkező vasárnap került sor.

A szűk elnyúlt bejárati nyílás alatt -1,5 m mélyen már annyira kitágul, hogy meg lehet fordulni. A zsombolyszerűen lefelé táguló üregben –6 m-nél háromnyílású hídon állhatunk meg, ahonnan tovább ereszkedve a falak egyre eltávolodnak. Az akna dél felé tart, de az északi fala csaknem függőleges és a tövében kb. 1 m-es átmérőjű kútszerű üreg alja omladékban –13,5 m-ig nyitott. Az ereszkedés közben –8 m-nél az akna D-i irányban 3 méternél nagyobb átmérőjű lesz, majd a D-i oldal 45o-os dőléssel –14 m-ig folytatódik. A terem alja egy omladék lejtőt alkot (-12 m-től –15 m-ig), ahol a beereszkedéstől 8 m távolságban kis patakocska lép ki, kb 10 l/p-es hozammal. Innen már kevésbé meredek meder egy folyosóba vezet továbbra is dél felé. A törmelék lejtő szélén 3 m széles alacsony átbújón jutunk be az elszűkülő járatba, amelynek az elején még fel lehet állni, de a 13. m után már csak kúszva lehet haladni (150o irányban) az aknától kb. 20 m-ig, ahol járhatatlanul elszűkül.
A barlangban kevés cseppkő, főleg sztalagtitok találhatóak. Ezeken kívül a falakon fehér centrikusan megjelenő penészgombákat és egy denevért figyeltek meg a kutatók.


<<Mecsek Mecsekhez