Ezüst-hegyi 2. sz. mésztufabarlang
 

Szinonima: Budakalászi 2. sz. barlang
Helye, kataszteri száma: Pilis; Ezüst-hegy, 4810
Hossza: 50 m
Mélysége: -10 m
Bejárat tszfm: - mA budakalászi Ezüst-hegy felhagyott mésztufabányájában található, és annak a legnagyobb üregrendszere. Hossza kb. 50 m, legnagyobb szintkülönbsége 10 m. Bejárata az 1. sz barlangtól 70°-ra 15 méterre nyílik, az egyessel megegyező magasságban. A bejáratot a sűrűn benőtt cserjék miatt megközelíteni elég nehézkes.


A barlang három fő folyosója K-Ny-i, kettő É-D-i irányú hasadékra illeszkedik. A tektonika mellett hévizes formák is megtalálhatóak benne. Járatai szárazak, kitöltésük agyag - helyenként száradási repedésekkel - és kevés kőzettörmelék. A falakon borsókövek és kisebb rongált cseppkövek találhatóak. A járatok csak helyenként szűkek, általában vízszintesen kényelmesen járhatóak. Képződésében egy könnyebben oldódó, É-ra 10°-ra dőlő réteg is szerepet kapott, amelyre a főjáratok magassági értelemben illeszkednek. ÉNy-i végén ismeretlen eredetű bontási nyomok láthatóak.
A barlang esetleg azonos az ÉPFU csoport által a 60-as években feltárt, akkor 132.9 m hosszúságú barlangként leírt rendszerrel. További feltárásra alkalmasnak látszik.

vissza