Fedor-forrás barlangja
Feltöltődött
 
Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Jósvafői-fennsík, 5440/42
Hossza: 23 m
Mélysége: -15 m
Bejárat tszfm: 240 m

A Szögligettől ÉNy-ra 2900 m-re a Ménes-völgyben fakadó Fedor-forrás csoport III. forrása (keletről a 2.) felett 8-10 m-el található; kb. 240 m tszf magasságban.
23 m hosszú, -15 m mély. Középső-triász wettersteini dolomitos mészkőben alakult ki.

Először 1957-ben említik (egy Vecsem expedíció beszámolója kapcsán), mely szerint a forrás barlangrendszerének feltárásával a Könnyűipari Tervező I. barlangkutató csoportja (Füredi Géza) foglalkozik 1955 óta.
1968 nyarán a Városterv barlangkutató csoport bontotta meg a forrás két árvízi kitörési pontját és sikerült megközelíteniük a vízszintet. Majd később a Papp Ferenc csoport is foglalkozott a barlang bontásával, jelentősebb eredmény nélkül. A bontott, árvízi forrásszáj vázlatos térképén kívül semmilyen értékelhető dokumentáció nem áll rendelkezésre, melyet az Acheron csoport 1982-ben készített el.

Az erősen eltömődött meredek járatában elérték a forrás szintjét - egy keresztirányú, járhatatlan méretű, aktív vízfolyásos repedést. Jelenleg bejárata beomlott. (1997. X-én helyszínelve).
A forrás 4 helyen lép ki a felszínre, ezekből 3 a lejtőtörmelékben, míg a negyedik szálkőzet alól folyik ki. Ez utóbbi az év minden szakában működik. A forrásban alacsony Mg tartalom (10,2-22,5 mg/l) a dolomitos tároló kőzet hiányára utal. Feltételezhető a forrás és a nyelők között nem túlságosan fejlett, de ember számára jól járható barlangrendszer léte. Jelenleg pontos vízgyűjtő területe vízfestések hiányában ismeretlen. Valószínűsíthető, hogy felette lévő fennsík igen kevés ismert barlangja közül a Hálóréti-zsomboly (-43 m), az Alkotmány-barlang (-21 m) és a Macska-lyuk (-18 m) is a hidrológiai rendszer részét képezi. Célszerű lenne a barlang újrafeltárása és lehetőség szerinti továbbkutatása, ami feltételezhetően jelentős eredményt hozhatna.  
Kép: Az eltömődött bejárat.

vissza