Esztramosi Földvári-barlang
Fokozottan védett
 
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Jósvafő  5412/1
Hossza: 190  m
Mélysége: -7 m
Bejárat tszfm: 305 m


Fokozottan védett Esztramosi-barlang Az Esztramos a bányaudvar 305 m-es szintjén fekszik.
190 m hosszú, 7.1 m mély, horizontális kiterjedése 84 m. Középső-triász steinalmi mészkőben alakult ki. 1964 októberében kőbányászat során nyílt meg.

Első terme 1971-ben beomlott a környező robbantások miatt. A barlang sorsa sokáig vitatott volt, de végül is a természetvédelemi törvény biztosította jogok alapján kijelölt 50 m-es védőpillér - a bányászati tevékenység folytatása mellett - a barlang fennmaradását lehetővé tette.

Az elágazó szintes rendszer ÉK-DNy-i törés mentén jött létre szelvénye jellegzetes, vízszintes főtéjű, fekvő elnyúlt ovális. A feltárás idején a mennyezetről kis felületen csatlakozó hatalmas gomba alakú kőnyelvek lógtak alá, melyek legtöbbje a robbantások hatására leszakadt. A nagy termeinek főtéjére a mennyezeti sík, oldott felületek, oldásos színlővályúk, visszaoldott cseppkövek jellemzőek. A járat talpán helyenként vastagon vörös agyag halmozódott fel és a fekvő oldott felületű kőtömbök egykori illeszkedési helye ma is jól látható a főtén. A barlangot szín- és formagazdag cseppkőkéreg, -lefolyás, -zászló, különböző vastagságú cseppkőoszlopok, kisebb méretű állócseppkövek díszítik. A függőcseppkő kevés, több helyen foltokban tövig visszaoldott. A cseppkövek közti zártabb részen tömeges megjelenésben heliktit-bokrok láthatók. Különleges képződményeknek számítanak az Oszlopok-termében található, majd 2 m átmérőjű cseppkődob, a cseppkőmedencék körül kialakult jól fejlett cseppkőszinlők, valamint az egyes cseppköveken kialakult 2-5 cm széles, kb. 5 mm vastag montmilch-szoknya (galléros cseppkő). Ugyancsak nagy felületeket borít a főként vörösesbarna színű nagyméretű borsókő-kiválás is. Sajnálatos módon a képződmények egy része az illegális ásványgyűjtés és a bányaművelés során végrehajtott robbantások következtében jelentősen megsérült, egy része pedig meg is semmisült. A cseppkőkéreggel bevont járófelületen több ponton kifűrészelt cseppkőoszlop helye látható, de szomorú látványt nyújtanak a megcsonkított, összetöredezett cseppkőképződmények is.

Fokozott védelem alá helyezését jelentős károsodása ellenére is kiemelkedő értéket képviselő ásványkülönlegességei indokolták. A vasajtóval lezárt, a nemzeti park engedélyével látogatható barlangban a közlekedést vaslétrák és villanyvilágítás segítik, melyek egyben a képződmények védelmét is szolgálják. A barlangban néhol a közlekedést megkönnyítése érdekében vaslétrát helyeztek el.Vissza