Szárhegyi-zsomboly
 
 
Kép: Ereszkedés a Szárhegyi-zsombolyba.
 
 
 
 
Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Szalonnai-karszt , 5412/27
Hossza: 30 m
Mélysége: -24 m
Bejárat tszfm: 514 m 
A Szalonnai-karszt Szár-hegyi (514 m tszfm.) csúcsától 30o-ra, 80 m-re található; 505 m tszf. magasságban. A 24 m mély, 30 m hosszú barlang középső triász dunnatetői mészkőben alakult ki. Felfedezésének időpontja nem ismert. Az 1953-54-es években Leél-Össy Sándor vezetésével az ELTE földrajz szakos hallgatói kutatták és jelentős törmelékkihordási munkálatokat folytattak a zsombolyban. Akkor -26 m-ig bontották ki a -18 m-es eredeti fenékszintről, de a később említés szintű leírások különböző mélységadatokat közölnek, úgy mint: -30 m (Rudabányai csoport jelentés 1962.); -38 m (Bertalan K. féle leltár 1977); és -45 m (Jakucs L. útikalauz 1957.) 
A hegység legjelentősebb függőleges barlangja. A zsomboly természetes szádája 3x5 m-es szálkőfalakkal körülölelt nyílás. A bejárat melletti kb. 60-70 m3-nyi depó nyomai jelentős mértékű bontási munkálatokról tanúskodnak. 3 m mélységben egy szekrény nagyságú kőtömb billent be az aknába, ami mellett egy nittel megosztva az aknát, függőlegesen -17 m-t ereszkedhetünk le az aljzatra. Az átlagosan 2x3 m átmérőjű képződmény mentes akna falait a Ny, É, D-oldalon töredezett, a K-i oldalon sima, a kőzet dőlés-csapás irányához (dőlés: 40o; csapásirány: 70o) igazodó falak alkotják. Az akna alsó harmadában gyengén fejlett cseppkőkérgek és erősen töredezett kalcit kristályok találhatóak. Az aljzat kitöltését a felszínről behullott kőzettörmelékkel kevert talaj és egyéb biogén eredetű kitöltés alkotja (gallyak, avar). Az akna alja erősen lejt és a végpontot is egy lejtős 2 m széles, 1,5-2 m magas, 8 m hosszú járat alkotja. Mennyezetét gyengén fejlett cseppkövek, apró borsókövek díszítik és alját kisebb-nagyobb kövek képezik. 
A zsomboly kialakulásának genetikája tisztázatlan. Leél-Össy egy többszintes eredetileg hévizes és később (a hegység kiemelkedése után) hideg vizes kialakulású barlangrendszert sejtett az akna alatt. A zsomboly csaknem a hegy csúcsán nyílik és a közvetlen környezetében nem látható sem víznyelő, sem töbör nyoma. Vízgyűjtőterületét (ha volt) mára már teljesen elvesztette. A hegyet megcsapoló források ma a Bódva-medence peremén fakadnak, átlagosan 150-180 m tszf magasságban (szintkülönbség: kb. 320-350 m). Megkülönböztetett védelmét a Szalonnai-karszt legnagyobb zsombolyüregeként tipikus formakincse és képződményei indokolják.  

A zsomboly bejárásához 30 m kötél szükséges és 1 csavartnittfül. Az ereszkedést a K-i oldalon érdemes megkezdeni, egy fáról indítva a kötelet (Tk - P5  Csn - P17).

Vissza