Bekey-barlang

Szinonima:Hideglyuk
Helye, kataszteri száma: Budai-hegység, Pál-völgyi-kőfejtő; 4762/-
Hossza: 174 m
Mélysége: -39,6 m
Bejárat tszfm: 201,4 m  


A Pálvölgyi kőfejtőben található a 174 méter hosszú, -39,6 m mély barlang a kőfejtőudvarba vezető út bal oldalán, a vendéglátó melletti lépcsőtől kb. 15 m-re, 201,4 m tszf magasságban. Bejárata vaslemezajtóval van lefedve (Pál-völgyi-barlang bejáratától 27 m-re).

Feltárása a század elejére tehető, a kőfejtő művelésével egy időben. Pontos dátuma nem ismert. 1968 április 21-én a Jordán-barlangot keresve Palánkai János vezetésével a Kinizsi csoport bontotta ki újra az út alatt feltöltött hasadék bejáratát. Később a Pannónia Csoporttól megtudták, hogy az általuk Hideglyukra keresztelt barlangba jutottak be. Az újra feltáráskor azonban megtalálták Bekey Imre Gábor felírását, ezért javasolták a barlangot róla elnevezni. A későbbiekben a bejárat újra eltömődött, és azt azonos nevű Bekey Csoport 1983 október 30-án a kőfejtő tereprendezési munkái során újra kibontotta. 1984-ben a hasadék K-i végében egy felfelé tartó hasadék omladéktömbjeinek kibontásával próbálkoztak, melynek mennyezetéből egy régi fémvödör lógott. A felülről folyamatosan bepergő anyag miatt nem jártak sikerrel. Megállapították, hogy a valószínűleg a 15-20 m-el feljebb lévő bányaudvar felöl tömték el a hasadékot, ezért bontásával felhagytak.

Egy 20-25 m hosszú 1-2 m széles hasadékból álló barlang, mely NyÉNy-KDK irányú (290o-100o). Három álfenekekkel tagolt szintre oszlik. A legalsó szinten át lehet bújni egy az északi oldalon húzódó párhuzamos hasadékba, ami egyben a legmélyebb pontot is jelenti. Erősen vertikális jellege hasonlatos a Mátyás-hegyi-barlang Sárdagasztó - T- folyosó zónájához, ami attól kb. 70 m-re húzódik.
Jelenleg a bejárata némi kőtörmelék torlaszolja el a mélyebb részekbe vezető járatot.
 Bejárásához kapaszkodókötél ajánlott!


<< budai