Nagy-faragó-barlang

Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Mecsek,Nyugati-mecsek; 4120
Hossza: 40 m
Mélysége: -26 m
Bejárat tszfm: - m


-26 m mély zsomboly. A Bodó-hegy K-i oldalában található Orfűtől D-DK-re 2,9 km-re. A Vízfő-forrás vízgyűjtő területébe tartozik.
1989. április 16-án terepbejárás során a Kodály Z. Gimnázium tanulói fedezték fel (Faragó Zsolt, Nagy János, Zalán Béla, Szabó Tamás, Danka László, Ignác Márton, Tóth Péter). Két lelkes diák a beszakadást átvizsgálva meglepetésükre egy 3 m hosszú omladékos kúszójárat végén tágas és mély üreget talált. Nyilvánvalóvá vált, hogy megfelelő felszerelés nélkül nem tudnak lejutni, mivel az üregbe dobott kő nagyobb mélységet sejtetett, valamint az omladék eltakarítására is szükség volt.
A diákok által megtalált barlangba a Pro Natura Csoporttal együtt Április 20-án tértek vissza, amikor sikerült bejárniuk a teljes barlangot.
A barlang részletes térképét a Pro Natura Csoport készítette el, 1992 július 23-án.

A -3 m-es omladékos bejárati aknán lemászva egy kuszodán át, juthatunk el a lefelé egyre táguló -7 m mély hasadékba. Ez már csak kötél segítségével járható. Az omladékos aljzatról két út visz a mélypontra:
1. A kisebbik egy könnyen járható szakaszon át, vezet le a fő hasadék aljára.
2. A tágasabbik egy -8 m mély hasadék, ami 5-6 m hosszú és 1-1,5 m széles. A hasadék alját sima iszap alkotja és a falakon mintegy 2 m magasan friss hordalék lerakódás látható.
A jórész dolomitban kialakult tágas üregben cseppkő nem található, csak néhány érdekes oldásforma jellemzi. Továbbjutásra nem sok remény van.

1993 február 26-27-28-án a Pro Natura Csoport tagjai téli denevérkutató táboruk során a barlangban nagy patkóorrú denevéreket figyeltek meg (5 példány).


<<Mecsek Mecsekhez