Pietró-barlang

Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Mecsek,Nyugati-mecsek; 4120
Hossza: 35 m
Mélysége: -17 m
Bejárat tszfm: - m 


35 m hosszú, -17 m mély. A barlang bejáratát Zalán Béla találta meg 1991 április 10-én, terepbejárás során. Ekkor csak egy karvastagságú lyuk volt, de azért érezhető huzat jött belőle. Április 14-én, két óra alatt kevés föld és omladék eltávolítása után egy nagyobb kő szétverésével megnyílt az út a barlangba. A barlang térképét a Pro Natura csoport készítette el 1994 december 7-én. A feltárásban részt vett olasz fiú: Pietró lett a barlang névadója.

A Gubacsos háztól a sárga turistaúton Abaliget felé haladva mintegy 600 m megtétele után az erdészeti utat keresztezzük, tovább haladva a sárga jelzésre, a lipóci legelő melletti, (jobbra) fiatalos (1994) erdőben az úttól 50-60 m-re találjuk az ovális alakú dolinát, amely a bejáratot rejti. A dolina É-i végében nyílik a nem túl tágas bejárati hasadék.

A bejárati hasadékba beereszkedve rövid, meredek agyagos rézsűről lefelé táguló akna fölérkezünk. A jól tagolt aknafalon lemászva erősen délnek dőlő lejtőre érkezünk –6 m mélyen. A meredek lejtőn nagy kőlapon lecsúszva elágazáshoz érkezünk, itt ha jobbra tartunk, akkor omladék lejtőn haladhatunk lefelé, majd erősen balra fordulunk, akkor szép sima falú ellipszis alakú járatba érkezünk. Az út alját omladék borítja, jobbra lefelé vöröses agyagdugó zárja el a járatot, lefelé tartva kb. 6 m hosszú folyosó részen eltűnik az omladék és látható lesz a talpon a szálkőzetbe vágódott 40 cm mély és 20 cm széle eróziós csatorna. Innen egy kis fülkébe érkezünk –14 m mélységben. A járat itt 2,5-3 m magas, jobbra tágas oldalfülke nyílik derékmagasságig agyaggal feltöltve, rajta egy 30 cm-es tömzsi cseppkőoszlop látható, körülötte cseppkőkéreg fedi az agyagot. Mennyezetéről csaknem 0,5 m hosszú cseppkőpár függ le. Balról egy kerülő járat torkollik ide, mely szintén a bejárati akna aljától indul ki az említett elágazástól. Kettős bejárata egy sziklatömböt preparált ki, a tágasabb járaton átbújva omladék falú folyosón haladunk lefelé, majd jobbra fordulunk szépen mosott folyosón át érjük el a már említett cseppköves üreget. Innen a továbbjutás csak hason lehetséges az omladékkal borított szűk folyosón, néhány méter után elmaradnak a kövek, csiszolt falú járatban kúszunk tovább. A járat ismét balra fordul és omladékossá válik, a lejtős szakasz vége elött egy szűkületen át kis cseppkövekkel díszített üregbe bújhatunk be –17 m-es mélységben. A folytatást egy keskeny mélybe vezető hasadék, mely nem járható, de néha huzat érezhető benne.

A Mészégető-forrás vízgyűjtő területébe tartozik, amelytől DNy-ra található. A barlangba néhány hónap múlva már denevérek költöztek, sőt téli állományt is sikerült megfigyelni (kis patkósorrú denevér 4 db).


<<Mecsek Mecsekhez