Aranylyuk-zsomboly

Szinonima: Aranyhegyi-barlang, Nagykevélyi-barlang
Helye, kataszteri száma: Pilis; Nagy-Kevély, 4820/8
Hossza: 92 m
Mélysége: -42 m
Bejárat tszfm: - m


A barlang az Ezüst-hegy és a Nagy-Kevély közötti gerincen nyílik, a piros négyzet és a piros turistajelzések elágazásában levő útjelző táblától 285°-ra kb. 120 méterre. A barlang hossza 92, mélysége 42 méter. Bejárati része hárshegyi homokkőben, további járatai pedig dachsteini mészkőben keletkeztek hévizes úton.

Bejárati aknája csak kötéllel járható. A 6 méter mély, és 2-3 méter átmérőjű elágazó akna, a meredek lejtővel haladó barlangba vezet. Járatait több méter átmérőjű, impozáns gömbfülkék sora alkotja, melyekben helyenként borsóköveket, és cseppköveket is találhatunk. A barlang száraz, csupán a végponti terme sáros.
A barlangban található mozgó kőtörmelékek miatt a barlang bejárásához kellő elővigyázatosság szükséges. A barlang bejárása kb. 1 órát vesz igénybe, amelyhez mászó- és ereszkedő felszerelésekre, valamint 15 méter kötélre is szükség van.
A barlang mind formakincsét, mind pedig méreteit tekintve a Pilis jelentősebb barlangjai közé sorolható. Veszélyeztetettséget az omlások , belső járatának beomlása jelenti. 
vissza