Barlangtúrák Erdélyben
(általános tudnivalók)

 
könyvtár
Bihar >

Megközelítés, határon átkelés stb.

A honi barlangászok első határon túli túrája gyakran Erdély. A nagy érdeklődés érthető, hiszen a Bihar barlangjai vetekszenek a klasszikus nyugati barlangokkal és a Csodavár európai ritkaság, ezért szeretnék Erdély barlangjainak megismeréséhez hasznos információkat nyújtani.

A határátkelés

Az autós utazóra a határon mindenféle tortúrák várnak, melyek a mindenkori politika szerint változnak - akárcsak nálunk -.
Itt csak az általános jellemzőket sorolom fel. 
A megközelítés  Románia karszttérképe  
Leggyakrabban a Bihar-hegység és Királyerdő az első úti cél közelsége, a zsúfolt látványosságért és a sok fellelhető információ végett.
A barlangos területet legcélszerűbb autóval megközelíteni, mert a helyi közlekedés körülményes, kényelmetlen, és általában a barlangoktól viszonylag távol tesz le. A főutak minősége jelentősen javult az utóbbi időkben, de az alsóbbrendű utakon érhetnek meglepetések. A hegyekben gyakoriak a makadámutak (földutak), melyek magas építésű és strapabíró, illetve "nem kár érte" kocsit igényelnek. Ezek az utak száraz időszakban egész jól járhatók (már ha nem sajnáljuk a kocsinkat), de esős időben csapdává válhatnak.
A leggyakrabban igénybevett határátkelő Ártánd (délről Gyula), de ha nagy sor várakozik, akkor a Méhkeréki kishatárátlépőnél is bejuthatunk Romániába. Nagyváradon az útjelző táblák több irányba mutatnak (városon átvezető, vagy külső szakasz), ezért elég könnyű eltévedni.
Bihar É-i területét a Nagyvárad (Oradea) - Bieuş (Belényes) E79 - Biharfüred (Stîna de Vale) útvonalon érhetjük el.
A Bihar központjának számító Pádis megközelítése legegyszerűbben a Nagyvárad (Orodea) - Bieuş (Belényes) - Sudrigiu (Szedres) /a falu közepén kell derékszögben balra bekanyarodni!/ - Pietroasa (Petrosz) települések érintésével érhető el. Petrosztól még kb. 8 km-t haladunk, míg balra felénk nem magasodik a Bultz-kő. Ezután áthaladunk egy hídon, ahol jobbra fordulva elkezdhetünk felkapaszkodni kocsinkkal a Pádis-fennsíkra.
A Bihar keleti völgyei Belényesen át vezető útról érhetők el pl. a Szegyesi-völgy és a Kiskóhi völgy.
Erről E79 a főútról Biharlonkánál (Lunca) K-i irányba Fejérvíz (Albac) felé letérve | 75 | a Bihar déli érdekességeit is számba vehetjük (Bihar-kapu, Szkerisóriai-jégbarlang, stb.).
  
<<túrainfók Románia karszttérképe >