Csörgő-forrásbarlang
Kiemelt jelentőségű
 
 Szinonima: Csörgő-barlang, Csörgő-lyuk
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Alsó-hegy, 545/30
Hossza: 120 m
Mélysége: +? m
Bejárat tszfm: 183 m

A Szögliget ÉK-i szélén kb. 183 m tszf. magasságban nyílik a község határában a templom mögött, a vízmű épülete mellett.
120 m hosszú, legnagyobb horizontális kiterjedés: 70 m. Középső-triász steinalmi mészkőben alakult ki.

Az időszakos forráságként működő barlangot 1977 aug. 16-án tárták fel a KPVDSZ VM "Vass Imre" kutatói az Időszakos-szifonig. Majd 1978-ban az Agyag-szifonig és 1979-ben annak átbontásával az Aktív patakos járat is feltárul. Melynek méretei: "Helyenként igen szűk, normálisan fejlett ember számára nehezen járható, időszakosan teljesen vízborítás alatt álló szifonok és kúszójáratok kötik össze a tágasabb termeket. A mindenütt nagy mennyiségben jelenlévő barlangi agyag vastagon borítja a falakat és a mennyezetet. A barlangban több helyen is jellegzetes 8-10 cm-es, csoportokba rendeződött agyagsztalagtitok figyelhetőek meg. Hiányoznak a szinlők és felszínről bekerült kavics sem található benne. A patakos szakaszban 3-4 m széles járatok, több helyen 6-7 m magasak... Sajnos azonban a patakos járatrész több helyen összeszűkül, és szifonban végződik. Az eddig bejárt rész becslésünk szerint: 100 m, e szakaszon 3 szifont kellett leküzdeni. Részben vízszintsüllyesztéssel sikerült a 3 szifonon túljutnunk, azonban egy újabb és hosszabb szifon zárta el a további utat... A patakos járatból a felszín felé egy kürtő nyílik... A kürtő alján található agyagdombon növényi maradványokat és csigatörmeléket találtunk...melyek a közeli felszínről mosódtak be... A fő barlangképző tényezőnek a tektonika mellett a melegvizek oldó munkáját tartjuk."

Elbeszélések alapján, ez a korábban nagy intenzitással kutatott barlang igen hírhedt volt a kutatók körében. Szűk, hallatlanul sáros, vizes járatainak bejárása több órát vett igénybe nem túl nagy hosszúsága ellenére is. A barlang összefüggése a Papkerti-forrással víznyomjelzéssel igazolt.
 
A barlang jelenleg Szögliget község vízellátásának szolgálatába van állítva ezért nem látogatható! Bejárata egyben magánterületen található.