Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 NK-SZ

Banán-zsomboly


Szinonima: V/6, V/21, Komjáti VII.sz. zsomboly
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Alsó-hegy, 5452/
Hossza: 108 m
Mélysége: -45,3 m
Bejárat tszfm: 520 m
Beszerelés: 50 m kötél, 1 csN, 2K; 1Kgy,


Térkép:     hosszelvény
 
Megközelítés: A Szabó-pallagi vadászháztól a Vecsem-bükki-zsomboly (attól NY-ra 250 m) felé haladva, azt megelőző nagy töbör É-i oldalában van, igen közel az aljához. A bejárat maga egy szűk, robbantott hasadék. Nehéz észrevenni!
108.35 m hosszú, -45.3 m mélységű zsomboly. Legnagyobb horizontális kiterjedés: 7,5 m
Bejárati (Fő-) aknája (-45 m) mellett egy párhuzamos oldalkürtő (-25 m), mely alul-felül visszacsatlakozik; és egy vakkürtő (+30 m) alkotja a barlangot. Oldási csatornákkal és cseppkőképződményekkel díszített. Agyagos kőtörmelékkel kitöltött alját - melyen egy kis időszakos tó volt ismert - ritkán a nagy pele is felkeresi.
 
Bejárási útmutató: A kötelet egy fához kikötve (Tk) hatolunk át a bejárati szűkületen, és ha ez sikerült (E3), mindjárt be is csavarjuk a 3 méterrel lejjebb található nittet (csN). Erről szabadon ereszkedhetünk (E42) a szinte azonnal kitáguló, szép formájú akna aljáig. A 43 m mélységig tartó hasadékot, ott egy attól eltérő, a fenékszinten található zsombolyterem irányát meghatározó hasadék váltja fel. Érdekes, hogy a zsomboly legmélyebb pontja közvetlen a bejárat alatt található, ami annak köszönhető, hogy az a feltárást megelőzően még nem kommunikált a felszínnel. Az aknatalpon hajdanában szép cseppköves medencéből ihattak a leereszkedő barlangászok, ezt mi ma már sajnos nem tehetjük meg.
Viszont ők valószínűleg nem másztak fel az aknaterem két végében található kürtőkbe: ma az egyikből fixkötél lóg le, amelyen -14 m ig juthatunk fel, az egyre elszűkülő, cseppköves kürtőben (M30). A másik, a bejárat alatt 20 méterrel lejjebb nyíló kis ablakon keresztül összeköttetésben van a Fő-akna aljával. Ebbe az ablakba beingázva a felülről jövő kötéllel biztosítva 5 métert lehet lemászni (E5) egy újabb kis átbújáshoz, ami után a kötelet meg lehet osztani egy cseppkő segítségével (TK).Innen pedig 20 métert ereszkedve újra a zsomboly alján állhatunk lábra (E20).