Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 NK-SZ

Borz-barlang


Egyéb névváltozatok: Borzlyuk-barlang.
Hossz: 25 (+ 15 m)
Mélység: 0 m
Legnagyobb horizontális kiterjedés: 32 m


Megközelítés: Szögligetnél a Lakatos-forrásnál kell keresni (ez közvetlen a turistajelzés mellett lévő foglalt forrás). A forrás felett az út túloldalán található egy másik inaktív forrásszáj, amelyhez az ahhoz vezető kiszáradt patakmeder mentén juthatunk el. Innen már látható a forrásteknő feletti, mintegy másfél méter magas "klasszikus" barlangbejárat.
 
Bejárási útmutató: A kezdetben másfél méter magas járat három méterre a bejárattól kissé lealacsonyodik, majd ezután újra felemelkedve néhány méter után egy kanyarhoz érhetünk. Itt kissé meghajolva haladhatunk még néhány métert a következő kanyarig, ahonnan már kúszni kell, de azt is csak néhány métert lehet, mert a kitöltés annyira megközelíti a főtét, hogy a továbbhaladás lehetetlenné válik.
 
Egyéb információk: A régi fényképek tanúsága szerint a bejárat korábban szinte teljesen fel volt töltődve, s a kutatók keze munkájának köszönheti mai méreteit. Korábbi térképein a végpontról továbbvezető kúszójárat figyelhető meg folytatásként, de ez ma nem járható. Ennek végén a ,"régiek" elmondása szerint le lehetett mászni egy szűkületen keresztül a vízvezető járatba, ahol törmelék zárta el az utat. A barlangban feltűnően sok az állati ürülék, és a csontmaradvány, amely jelek arra utalnak, hogy valamilyen ragadozó, ma is rendszeres lakója, eme ideális búvóhelynek.