Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 N-TV

Búbánat-zsomboly


Szinonima: V/35, V/26
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Alsó-hegy, 5452/50
Hossza: 50 m
Mélysége: -48 m
Bejárat tszfm: 526 m
Legnagyobb horizontális kiterjedés: 7,5 m
Beszerelés: 60 m kötél, 1 N, 3 Kgy, 4 K;


 
 
Megközelítés: Bódvaszilasról a Vecsem-bükk felé (2.8 km) haladva, a sárga jelzésen keletre fordulva 350 m-re. A Vecsem-bükk csúcsától (553 m tszf.) D-re 250 m-re a sárga turistajelzés közvetlen közelében. Bejárata ugyan kicsiny, de a megrogyás könnyen észrevehető az útról D felé tekintgetve, a töbör peremén. A közelében fekszik a Körte- (ÉNY-ra 50 m) és a Miki-kuki-zsomboly (DK-re 100 m).
 
Bejárási útmutató: A kötelet egy a bejárat melletti szimpatikus fához kötjük, s miután átvergődtünk a bejárati szűkűleten, 2 méter ereszkedés (E2) után egy nittet találhatunk. A nitt alatt még 3 méterrel újra összeszűkül az akna, s itt még egy beszorult kődarabra kell egy elhúzást tenni. A további ereszkedés az egyre táguló aknában egy szép cseppköves terembe vezet. Húsz méter mélységben a barlangot vertikálisan kettéosztó álfenékre érkezünk (E18), amelyről 3 nyílás sötétlik a további 25 méteres mélység felé. Ezek közül mindenképpen érdemes a legtávolabb fekvő (legtágabb) nyílást felkeresni, mert különben nagyon sárosak leszünk. Itt cseppkövekre köthetjük (Tk) maradék kötélgyűrűnket megosztás végett, majd lejjebb egy kőélre akasztott (Tk) elhúzással küszöbölhetjük ki a további szakaszon a kötél felfekvését. Az ereszkedés végén (E27) egy lejtős, nem túl nagy, sáros talpú terembe érkezünk.
 
Egyéb információ: A zsomboly meglehetősen rosszul szellőzik, már egy 2-3 fős túra is jelentősen lerontja a barlang levegőjének minőségét. Nem tanácsos nagy létszámú, hosszabb időtartamú túrát szervezni ide.