Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 

Egyéb barlangindikációk

Ebben a részben azokat a kis berogyásokat, zsombolykezdeményeket gyűjtöttük össze, melyek nem érik el az 5 m-t (ill. az alig haladják meg), azonban a barlang definíciót többé-kevésbé kielégítik.
 
 
Andris-lyuka: Kis zsombolyszerű üreg a Rókalyuk-zsomboly töbrének D-i peremén.
 
Ugyanebben a töbörben található a Kis-Rókalyuk is.
 
Beszakadt-zsomboly: A Komjátitól É-ra a fennsík peremén a kis kút felett kb. 200 m-re. 5-4,5 átmérőjű, 3,2 m mély.
 
Bújócska (Hótároló alagút): Átjáró hasadék barlangocska az Iker-zsombolytól ÉNY-ra levő két töbör között.
 
Cilike-lyuka: Berogyás a Nászút-barlang közvetlen szomszédságában.
 
Cimbó hasadéka (K/4): A XII. 45-47 határszakasz D-i meghosszabbításában, attól 600 m-re eső töbörben. Avagy, az Ürgelyuk-zsombolytól ÉK-re 300 m-re. A Szentháromság-hasadék is ebben a töbörben van. 6 m hosszú, -2.5 m mély.
 
Cipőkrémes: Kis beszakadás a Hosszú-zsombolytól DK-re 200 m-re.
 
Csipogó-víznyelő I-,II-,III-sz.: A Köpűs-forrástól D-re, 300 m-re egy mély töbörben lévő 4 berogyás alakjában. Jelenleg csaknem mindegyik teljesen fel van töltődve.
Az I.-számú a legaktívabb. Esőzéskor 1-2 l/p víz folyik bele. 6-7 m mély igen szűk erodált akna, mely kövekkel van eltömődve.
A II.-számú 4 m mély alján agyaggal eltömődve. A középső. Aktív.
A III.-számú 5-6 m mély végén agyagdugóval. Inaktív. A hegyoldalhoz legközelebb eső berogyás.
 
Dögszag-barlang: Az Alsó-hegy legnyugatabbi barlangja a Ménes-völgy oldalában 80-90 m magasan a Bánya-oldal 5 m magas sziklában található. 6 m hosszú szűk, agyagos aljú, kúszójárat, mely É felé tart. Jelenleg bejárara valószínűleg a benne lakó állatok által le van szűkítve, így az ember számára nem járható.
 
Enyém (S/21): A Magfától (lásd Soltész lyuka-zsomboly) K-re 250 m-re kis beszakadás. Kicsike, de a miénk.
 
Félembernyi-barlang: Kalap-zsomboly mellett, 7 m hosszú. Evolució.
 
Humusz-lyuk: A Nádaskai-zsomboly közelében, annak töbrétől É-ra levő szomszédos töbör ÉNy-i oldalában. Kis sziklakibúvás aljában nyíló bontott bejárati nyílásán bebujva a járat szinte azonnal lealacsonyodik, két ágra szakad, és teljesen elszűkül. A bejárat előtt tornyosuló földkupac jelzi, hogy az üreg létét bontásoknak köszönheti.
 
Játék-barlang (S/3): Jelentéktelen vízszintes jellegű üreg felszínre törő felharapódzással a Baglyok-szakadékától É-ra eső első töbör DNY-i oldalában.
 
Kacor-barlang: A Nagy-forrásszáj-barlangtól K-re 10 m-re a sziklafal oldalában. 13 m hosszú csőszerű járat, amelynek végpontja egy 1,5 x 1,5 m magas "terem", oldalában 10-15 cm-es hasadékokkal. Mára már eltömődött, valószínűleg négylábú lakói által.
 
Kecskés-kúti-barlang (Kecskés-kúti-forrásbarlang): ~110 m hosszú forrásbarlang két bejárattal és jelentős méretekkel.
 
Kecskés-kúti-barlang feletti üreg: A Kecskés-kúti-barlangtól DNy-ra, fent a sziklafalban nagy üreg, mely kürtőszerűen halad lefelé nagy szelvényben, 10-13 m-t. Az akna kétfelé ágazik: az egyikben agyagkitöltés, a másikban kőtörmelék.
 
Káposztás-kerti-forrásbarlang: A Mocsolya-patak völgyében a Káposztás-kerti-forrásnál a bozótos hegyoldalban van, három másik kisebb forrásszáj szomszédságában. 40 m hosszú.
 
Kígyós-barlang  (V/28): 3 m-es hasadékbarlang a Sinkó-zsomboly töbrében. Bejárata kellemetlenül szűk, bent kis terem.
 
Kis-Rókalyuk  (G/10): Kicsi, sziklás szádájú beszakadás a Rókalyuk-zsomboly felett néhány m-rel, alján rövid kúszójárattal.
 
Kongófő-barlang: Tornanádaskától K-re 1 km-re a Halastavi-forrás (ma a térképeken nincs neve) felett 4 m-re. Bontott időszakos forrásbarlang. Jelenleg irgalmatlan bozótos fedi a feltételezhető helyét.
 
Ménes-barlang: 7 m hosszú, 2 m mély oldott inaktív forrásüreg a Ménes-völgy felett 10 m-re a Csemetekert végétől Ny-ra 300 m-re.
 
Omladék-zsomboly (V/9): Nagy beszakadás az Iskola-zsombolytól É-ra (100 m).
 
Pionir-zsomboly (V/8): Kis zsombolykezdemény a Húsvét-zsomboly töbrének az aljánál.
 
Rekettyés (G/7): Ingerszegény, hatalmas beszakadás a Baglyok szakadékától Ny-ra 250 m-re.
 
Szarvas-kerti-barlang (Sárogkerti-barlang): 24 m hosszú forrás barlang, a Szarvas-kerti-forráscsoport legnyugatibb tagja felett 10 m-el a sziklák között. Impozáns messziről is látható bejáratát egy 10 m-es kis hasadékszerű folyosócska követi, majd kétfelé ágazik a járat: balra kis kürtő (4-5 m magas); jobra egy guggolós folyosó vezet a felszín felé harapódzó két felé ágazó ellaposodó járatba (talán másik kijáratok ezek). Kellemes kis remete barlang fehér falakkal, denevérekkel és valószínűleg négylábú lakókkal vegyesen.
 
Szentháromság-hasadék (K/3, Zöldszilváni-barlang): A sárga jelzésen az Ürge-lyuknál (attól, 300 m-re ÉK-re) említett kanyar után 100 m-re jobbra az út melletti töbörben. Két hasadék kereszteződésében kialakult kis hasadékbarlang. MAFC-osok kimélyítették alaposan, de csak a depo lett előtte magasabb.
 
Szőlő-zsomboly: 2,5 m mély bontott barlangocska a Szögliget határában, Gál István hegylábi szőlősében. (1979 VMTE "Vass Imre")
 
Vacsora-barlang  Zúgó-forrás barlangja: A forrás felett az árvízi kifolyásnál a mosott kövek között nyílik bejárata. Ahol 5-6 m3 kő kibontásával jutottak a kutatók (Papp Ferenc csoport 1977-78) az első egyszemélyes terembe, onnan az omladékon keresztül 2 m-el mélyebben már a vízhez lehet érni. Innen 8 m omladékos kúszójárat vezet az összeékelődött kőtömbök között a végpontra, mely egy a vízfölé benyúló nagyobb kő. Alatta nem lehet átmászni. Mögötte hasonlóan folytatódik a járat: a zubogó víz felett 0,5-0,8 m légtérrel. Kamikázék előnyben! (Jelenleg nem járható, beomlott.)
 
Vecsem-árvizi forrásszáj: Az alábbitól Ny-ra 15 m-re szép borostyánnal befuttatott szálkőkapu alatt.
 
Vecsem-forrásbarlang: A fő forrás fakadásától É-ra (5 m) lévő hegylábi törmelék tömbjei között. Számos kutatótábor célpontja.
 
Zúgó-forrás feletti hasadék: 1,5 m hosszú hasadékot átbontva 4-5 m-es régi vastag cseppkőkéreggel bevont falú járatot találtak a Papp Ferenc csoport kutatói 1977-ben.
 

Barlangok, ahol nem jártunk

Dusa 1.sz.-barlang (52): Bontott barlang a Dusa Bódvaszilas felőli oldalában. Töredezett, helyenként fosszilis cseppkövekkel díszített 15 m hosszú, 10 m mély.
 
Kalap-zsomboly (62) (K/12): 6 méter mély üreg a Komjáti Jég-zsombolyok közelében (azoktól KDK felé 530 m). Amit már sokan nem találtak meg!