Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 NK-SZ

Iker-zsomboly


Egyéb névváltozatok: S/18.
Mélység: -7 m
Hossz: 16 m (a két lyuk együtt)
Legnagyobb horizontális kiterjedés: 13 m


Megközelítés: A Szabó-pallagi vadászháztól DK-re, a dózerúton a Magfáig (1 km) jutva, onnan DNY-ra 220 m-re. A Soltész-lyuka-zsombolyt mellőzve attól még délnyugatabbra fekvő töbör alján található.
 
Bejárási útmutató: A barlang két kicsi, egymástól független, erősen feltöltődött aknácskából áll. A mélyebbikbe első ránézésre harangszerű volta miatt lehetetlennek tűnik kötél nélkül lejutni, de ha közelebbről megvizsgáljuk, a két zsombolynyílást elválasztó peremen átsétálva, az akna északi oldalánál, azzal párhuzamosan egy kis csőszerű járat vezet lefelé, amelyen keresztül könnyen a lyuk aljára juthatunk. Itt meggyőződhetünk arról, hogy a "főakna" valóban túl tágas a traverzáláshoz. Lent kisebb cseppkőképződmények és egy omladékos talpú, hamar véget érő kis járat található.
A másik zsombolynyílásnál már jóval kevesebb tanakodásra van szükség lemászás előtt, de itt nem is találkozunk egy felszín közeli agyagos talpú járatmaradványon kívül semmi érdekes látnivalóval sem. A két zsombolynyílás együtt, a környék egyik legnagyobb fosszilis zsombolyroncsának tekinthető.