Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
 K-SZ

Nászút-barlang


Egyéb névváltozatok: S/16, mellette: S/14, S/15
Mélység: 13 m
Hossz: -20 m
Legnagyobb horizontális kiterjedés: 14 m


Megközelítés: A Szabó-pallagi vadászháztól DK-re (650 m) a Magfa felé tartó dózerút (lásd. Soltész-zsombolynál!) bal oldalán az attól 15 méterre, a berogyás könnyen észrevehető. Mellette még két markáns felszakadás látható (S\14, S\15). Ha a "gazdatöbröt" keressük, azt csak az út túloldalán fogjuk megtalálni.
 
Bejárási útmutató:  A bejárati szakasz első méterei függőlegesek, és egy szerény ácsolattal vannak biztosítva. Ezen leereszkedve egy lejtős kb.45o-os réteglap mentén képződött járatba érünk, amely néhány méter után járhatatlanná szűkül, és egyébként is tele van rakva törmelékkel (valamikor 1999 - 2000 környékén ez a kanyar is beomlott). Innen balra egy már más jellegű, függőleges hasadék képét mutató járaton haladhatunk tovább, nagyobb részt az oldalunkon fekve a meglehetősen nedves, ragadós, vörös sárban. A hasadék, két derékszögű kanyar után apró tereplépcsőkkel szintet veszítve egy kis omladékos főtéjű terembe vezet, melynek teteje kaotikusan felhalmozott ácsolat-funkciót helyettesítő, már korhadozó fákkal van biztosítva. A termecske alján az omladékban még mutatkozik egy kis lyuk, de oda talán már csak benézni érdemes, azt is csak óvatosan!
 
Egyéb információk: A barlang bejárata egy víznyelőhöz hasonló terepalakulat mélypontján fekszik, amely tényt, ha összevetjük a barlangban látottakkal, egy a fennsíkon egyedülálló morfológiájú objektumként kell kezelnünk az üreget, amely a kutatóitól, talán éppen e miatt nem is érdemelte ki a zsomboly elnevezést. A felszínen található meddőhányó mérete azt sugallja, hogy különlegességének megfelelő bánásmódban részesült, szemmel láthatóan nagy energiákat fordítottak kutatására, sajnos eredménytelenül, így nem adhatunk egyértelmű választ a barlang képének mikéntjére. Szenthe azt mesélte egy alkalommal hogy régen ők túljutottak ezen az omladékon és egy további aknába is sikerült leereszkedni, de annak az alján még tovább kell bontani.