Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy magyarországi barlangjainak bejárási útmutatója
B, N-V

Pérecs-nyelő


Egyéb névváltozatok: Sárogkerti-zsomboly, Pérecs-nyelő-barlangja
Mélység: -32 m
Hossz: 80 m
A barlang bejárata a törmelék biztosítása hiján beomlott! Jelenleg nem látogatható.


Beszerelés: 40 m kötél, + 5 m kapaszkodó kötél
 
Megközelítés: A Lizina-forrás (Sárog-kerti) keleti forrásától ÉNy-ra, mintegy 150 m-re a fennsík szélétől 45 m magasságban a forrás feletti szálkőkibukkanásos berogyásában található keskeny hasadékú bejárata.
 
Bejárási útmutató: A szálkő hasadéka és az ásott föld között kötélre szerelkezve csusszanhatunk le a barlang kb. 25-30 m-es aknáján egy igen nagy terembe, melyből helyenként 2-3 m széles, 10-15 m magas elagyagosodott 80 m hosszú járatot tekinthet meg a kíváncsi szemlélődő. A falakat számtalan cseppkőképződmény ékesíti. A végpontot jelentő járat előtti 3-4 m-es letörésnél szükséges lehet egy kapaszkodó kötél beépítésére, mivel a csúszós agyag igencsak elgondolkodásra késztető a visszatérésnél.
 
Egyéb információk: A barlangba 1978. március 12-én jutottak be a Papp Ferenc csoport kutatói. 15 m mélységig kibontva annak bejáratát (9-10 m3 agyagot eltávolítva). A munka során rendkívül nagy mennyiségű cserép, égetett agyag, sőt egy ép korsó is előkerült a hallstadti kultúrából. A felső 4 m-es szakaszon felhozott cserepek között egy-két bükki kultúra korából származó is akadt. A bejáratban manapság néha darazsak tanyáznak (téli túra)!