Az Aggteleki Nemzeti Park barlangjainak állapota
 

Az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjainak esetében a Világ Öröksége cím elnyerésénél e felszín alatti világ komplex, a mérsékelt övi középhegységi karsztosodásra jellemző természeti értékein és tudományos jelentőségén túlmenően nem csekély szerepe volt a barlangok nagyrészt természetes állapotának is. Ez jelentős mértékben annak köszönhető, hogy a terület leglátványosabb barlangjai - az egyetlen Baradla kivételével, amely viszont már a múlt század eleje óta szervezett, ellenőrzött formában volt látogatható - csak az utóbbi negyven-ötven év során kerültek feltárásra; akkor, amikor hazánkban a barlangok már általános védelmet élveztek, azaz a bennük folyó tevékenységek felügyeletét jogszabályok biztosították.

A természetes állapot jelentős megváltoztatásával járó átalakítások csak az idegenforgalmi célra kiépített barlangszakaszokon - azaz a karsztvidék magyarországi részén csak a Baradla-barlangban - történtek; a természetvédelmi célból, a képződmények megóvása érdekében kiépített négy további barlangunkban (Rákóczi-, Földvári-, Kossuth- és Meteor-barlang, Rejtek-zsomboly) csupán szinte nyomtalanul eltávolítható vaslétrák , vas járószintek segítik a közlekedést. Mindössze tucatnyira tehető azon, veszélyes omladékzónákon keresztül feltárt (Béke-, Kossuth-, Szabadság-barlang stb.), vízgazdálkodási (Csörgő-lyuk, Kecsői-) vagy gyógyászati célra (Béke-barlang) hasznosított, illetve természetvédelmi okokból lezárt (Béke-, Kossuth-, Meteor-, Vass Imre-barlang, Rejtek-zsomboly, és a Rákóczi táró barlangjai, valamint a Felső Táró barlangjai stb.) barlangjaink száma is, amelyeknek csak bejárati szakaszain történtek kisebb-nagyobb mesterséges átalakítások.

A kiválások, ásványritkaságok jelentős szennyeződése (Vass Imre-barlang, Meteor-barlang), csonkítása (Meteor-barlang, Szabadság-barlang, Rákóczi-barlang) vagy megsemmisítése (Földvári-barlang, Rejtek-zsomboly), főként a barlangjárás, kisebb részt az ásványgyűjtés eredménye.

A térségben jelenleg egy barlang (Baradla) idegenforgalom számára kiépített , két önálló szakaszon Aggteleken illetve a Vörös-tó - Jósvafői túraútvonalon várja a látogatókat. Három barlang (Baradla, Rákóczi- és Földvári-barlang) kiépítése lehetővé teszi a turista látogatást, a negyedik (Vass Imre-barlang) ilyen célú kialakítása pedig folyamatban van. Öt barlang (Baradla, Béke-, Kossuth-, Meteor-barlang, Rejtek-zsomboly) kalandturizmusra nyújt lehetőséget. Szakmai turizmusra szinte minden jelentősebb barlang hasznosított. A sport barlangjárásra főként az Alsó-hegyi-zsombolyok és az aktív vizes barlangok alkalmasak. Alapvetően feltáró és nem túra céllal történő búvármerülésre öt barlang (Baradla-Alsó-barlang, Frank-, Kossuth-, Rákóczi- és Földvári-barlang) nyújt lehetőséget. Gyógyturizmus jelenleg csak a Béke-barlangban folyik, bár folyamatban van a Baradla gyógybarlanggá nyilvánításához szükséges vizsgálatok lebonyolítása is. A kultúrturizmus központja ugyancsak a Baradla ahol az elmúlt években számos zenei program lebonyolítására, esküvő, ünnepség megtartására került sor, s műteremként szolgált alkotó képző- és iparművészeknek.

Míg a Baradla látogatóinak száma évente közel 200 ezer a turista látogatók, a szakmai turizmus valamint a gyógyturizmus résztvevőinek száma csak néhány százra, a kultúrturizmusé néhány ezerre tehető, így összesen alig 10%-a a Baradla látogatottságának.

Székely Kinga (1998) 
Vissza