Kis-háló-réti beszakadás
 
Szinonima: Háló-réti-beszakadás
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Jósvafői-fennsík, 5440/34
Hossza: 20 m
Mélysége: -16,8 m
Bejárat tszfm: 380  m
Kép: A Kis-háló-réti beszakadás bejárata.

A Szelcepusztára vezető műút (4 km) Ny-i oldalán (onnan 800 m-re) lévő Kis-Háló-völgytől NyDNy-ra kb. 300 m-re lévő töbörnél (annak peremétől 50o-ra, 50 m-re) az erdőben, közvetlenül a szekérút mellett található, az enyhén lejtő hegyoldalban, 380 m tszfm-ban.
-16,8 m mély. Középső triász wettersteini mészkőben keletkezett. 1982-ben az Acheron csoport próbabontást végzett benne és elkészítették térképét.

Igen meredek falú szálkő kibúvással rendelkező tölcsér alakú bontott bejárata vezet a barlang -14 m-es egytagú, lefelé hirtelen kitáguló, összetett keresztmetszetű (több hasadék határozza meg azt) tágas korrodált aknájába. Az akna alját agyagos kőtörmelék képezi. Kialakulása a közeli töbör miatt zsombolyra utal, de formakincse alapján egy mára már jelentős vízgyűjtő nélküli eltömődött víznyelőbarlangra lehet következtetni.
Bontása esetén a “Kopolya rendszerbe” való bejutás valószínűsíthető. A barlang bejárata és a Kopolya-forrás között a légvonalbeli távolság: 1350 m; szintkülönbségük: 160 m.
A barlang bejárásához 25 m kötél szükséges.

vissza