Kirándulások a Gömör-Tornai-karszton
A tornaszentandrási megskalpolt Esztramos-hegy (Osztromos-hegy) minden barlangjáró és természetvédő előtt ismert. Nem csak az itt található különleges szépségű barlangok miatt nevezetes, hanem őslénytani leleteiről, természetvédelemi csatározásairól. Másszunk fel a csonka tetőre, ahol a bányafalakon, a felszínen tanulmányozhatjuk a cseppkőlefolyásokat. A megmaradt növényfoltok ritka növényeknek is menedéket nyújtanak. Szép időben fenséges körpanoráma tárul elénk. Közelben terpeszkedik el az Alsó-hegy 500 m magas hosszan elnyúló vonulata. Érdekes, hogy az ismert zsombolyok egy-két kivételtől eltekintve mind Bódvaszilas felett található.
Hosszú évekig jártam az Alsó-hegy zsombolyait, és "időhiány" miatt csak akkor néztem körül a környéken, amikor eltévedtem! No de lejött az ideje, a környék megismerésének is.  Igaz, ehhez francia barlangászok kellettek, akik (legalább is ez a csapat) nem "fajturisták" voltak, így hát elvittek Tornaszentandrásra. Könyvekből már ismertem az ikerszentélyes, Árpád-kori kis román stílusú templomot, és freskóit. Felbandukoltunk a kerek kis hegyre, majd vissza a faluba, megkeresni a kulcs őrét, aki elmesélte a templom történetét, a műemlékvédelmi helyreállítást és ennek visszhangját is.
 
Tornaszentandrás templ.  Tornaszentandrás Tornaszentandrás 
Első írott említése 1283-ból való. A különleges kettős szentély és a hozzátartozó kisebb méretű négyszög alakú hajó a XII. század végén épült. A XIV. század első felében gótikus hajóval bővítik a nyugati irányba. Ebből az időből származnak a diadalív és a falak alakos falképei, melyek Szt. András legendáját, apostolokat és királyokat ábrázolnak. A török alatt rommá vált templom újjáépítését a VIII. század közepén kezdték meg, templom barokk berendezése: festett karzata, szószéke ekkor készült. A műemlék jellegű helyreállításnál  elsősorban a régebbi korok emlékeit őrizték meg,  a barokk jellegű
Szalonna templom és harangtorony  Szalonna oltárt, szószéket félreállították a falu lakóinak nagy bánatára, hiszen ezt a vegyes díszítésű belsőt ismerték kisgyermekkoruk óta. A lecserélt "régiesch" jellegű oltár, szentségtartó helyetti "új-régi" idegen számukra. 
Tornanádaskán érdemes felkeresni a gyógypedagógiai intézetnek helyet biztosító barokk kastélyt, amit a múlt században újabb szárnyakkal bővítettek. A 13 holdas parkja védelem alatt álló arborétum különösen fenyőfajokban gazdag. 
Persze nem csak ilyen "messze" találhatunk látnivaló. Szakítsunk egyszer egy rövid időt a vonatindulás előtt és nézzük meg Bódvaszilas erődített templomát.Sződliget határában emelkedik a XIII. századi gótikus Szád-vár romantikus romjai, ahonnan végigtekinthetünk az alattunk elfekvő Bába-völgyön és Acskó-réten. 
Perkupán működik hazánk egyetlen gipszbányája. A falu régi házai a régmúlt népi építészetét idézik.
 
  Szendrői r. k. templom és harangtorony  Szendrő   Aki autóval utazik Aggtelekre, annak ismerős Szalonnán a kanyarba is benyúló XII-XIII. századi református templom, amit népi építészetünk igen becses emlékének tartanak. A szentélyében három évszázad (XII-XIII-XIV.) festészeti emlékei. Kertjében fa harangláb emelkedik. A templomot "eredeti" formájában újították fel, nyitott fedélszékkel, ami a falu népének igen borzongató, főleg téli hidegben. Nem is igen használják, inkább a parókián gyűlnek össze...A községtől 1,5 km-re a Rakaca-patak 3 km hosszú, mesterséges tóvá duzzasztott víztározója nyári melegben igazán felüdülést ad. 
Szendrői várat Eger eleste után többször ostromolta a török sikertelenül. Később a függetlenségi harcokban játszott jelentős szerepet. A r. k. templom mellett magasodik a középkori harangtorony, barokk fagalériával. Közelében a XIX. században népi-barokk stílusban épült un. Festő-ház helytörténeti kiállítása tekinthető meg. 
Rudabánya a középkorban jelentős bányaváros volt. Igen gazdag a Érc- és Ásványbányászati Múzeuma értékes ásványokkal. Egykor nagyméretű gótikus csarnoktemploma a XIV-XV. században épült. A török hódoltság után született a gazdagon festett famennyezet. Nagy értékű, XIV. századi kovácsoltvas ajtaja ma a miskolci múzeumban látható, helyén pontos másolatát állították fel. 
Jósvafőn megint egy érdekes református templom lőréses fallal kerített, festett kazettás mennyezettel. Egyéb, "nem barlangos" látnivaló a Tájház népi eszközökkel és a barlangkutatás emlékeivel. Kuriózum a magán szeszesitalgyűjtemény, melyet szívesen megmutatnak, de inni azt nem engednek!
 
További információk 
 
Település szerinti keresés:
http://borsod.szkp.uni-miskolc.hu/borsodt/tornaszentandras/
A keresett település nevét kell a böngédződ címsorában átjavítanod a végén, de ékezet nélkül pl. tornaszentandras/ vagy Rudabanya/ stb. Nagyon gyors, jó fényképekkel.


link:  ANP honlap

Aggteleki Nemzeti Park honlapján

 
link:  Magyarország karszterületeihez