Ördög-gát-lyuk
Kiemelt jelentőségű
 
 
Kép: Az Ördög-gát-lyuk kerekded bejárata.

Szinonima: - Telekes-völgyi 3. sz. barlang, Betyár-barlang,Csengő-barlang, Ördöggát, Ördöggátlyuk-barlang.
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Telekes-völgy, 5422/8
Hossza: 73,8 m
Mélysége: -8 m
Bejárat tszfm: - m 


A Rudabányai-hegység Telekes-völgyében, a Bódva-völgyétől számítva 4,1 km-re található a völgy jobb oldalán (folyásiránnyal szembe), +12 m magasan a völgytalp felett. Az un. Keringő szudokának központi magaslatától DDNy-ra 300 m-re.

73,6 m hosszú, -8m mély. Középső-triász steinalmi mészkőben alakult ki.
A 3 természetes bejárattal rendelkező barlang. Feltehetően ősi víznyelőként és forrásként is működhetett. Jellegzetes tojásded alakú főbejárata mellet közvetlenül nyílik egy másik a barlangba vezető lapos nyílás. Ezek hamarosan összekapcsolódnak, majd 15 m hosszú 3 m széles állva járható folyosóba vezetnek. A folyosó közepén (oldalról) két járat csatlakozik be. A baloldali egy 10 m hosszú elkeskenyedő hasadék, a jobb oldali 35 m hosszú négy-kézlábas járat, falain szépen oldott gömbüstös formák láthatóak. Végében egy rövid elágazásnál felmagasodik és egy szűk meredek nyílással a felszínre, torkollik. A folyosó közepéből egy keskeny 10 m hosszú, kanyargós és sáros kuszoda vezet a barlang legmélyebb (-8m) pontját jelentő 2 m mély öblös gödör tetejére.

A járatok aljzatát főleg agyag és kőzettörmelék tölti ki. Falait gyér cseppkövesedés díszíti. A főbejárati folyosó nagyon kormos falain sok felirat látható. A járat elején régészeti emlékeket is találtak (Jakucs L.), tervszerű tudományosan feldolgozható ásatása azonban nem történt még meg.

Megkülönböztetett jelentőségű védelmét a Rudabányai-hegység legnagyobb üregeként különleges formakincse, cseppkőképződményei mellett régészeti potenciálja és annak veszélyeztetettsége miatt érdemli ki. 
Vissza