Csengő-zsomboly

Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Mecsek,Nyugati-mecsek; 4120
Hossza: 15 m
Mélysége: -12 m
Bejárat tszfm: 380 m


-12 m mély. Bejárata a Nyugati Mecsekben a Vízfő-forrás vízgyűjtő területén, a Pécsről Orfűre vezető műút 11-es km kövétől D-re található a ld s jelzésű turistaút közelében egy nyiladék mentén. A felszínt változatos víznyelők, dolinák tarkítják, ahol vékonyabb és vastagabb lösztakaró borítja azt. A barlang vastagpados, finomkristályos közel vízszintes településű mészkőben, valamint vékonyabb rétegzettségű dolomit rétegek között jött létre, tektonikus törésvonal mentén, beszivárgó vizek korróziós hatására.
Feltárását 1978-79-ben Kis Péter és Zalán Béla végezte. Bejárata kb. 380 m-es tszf. magasságban egy kis méretű sziklás mélyedésben van, amely egy alig karvastagságú lyuk volt, amit rövid bontással tágítottak ki, de még így is elég szűk.

A barlang formáját két összeszakadt kürtő adja, a D-i kürtő magasabb és fejlettebb, ez nyílik a felszínre. A barlang egészére jellemző, de kiemelten a bejárati nyílás alatti területre az igen erősen korrodeált falak, ahol a cseppkőképződményeket visszaoldották az agresszív vizek. A beszivárgó vizek a barlang alját alkotó lépcsőzetesen felhalmozódott vastag agyagtakaró és kőtömbök között szivárognak el.
A képződmények formakincse elég gazdag. -5 m-en egy kis cseppköves oldalfülke található, — mely rövid ideig víznyelőként működhetett --, ebben 15-20 cm-es fehér szalmacseppkövek, állócseppkövek, lefolyások és borsókövek is láthatóak. Ez utóbbiak a Mecsekre jellemző vörösesbarna színűek. Az oldalüreg szakaszosan mélyülhetett. A függőcseppköveken kis talpszerű képződmények vannak (pár cm-es tányérszerű perem), ami valószínűleg a valamikori agyagfenékre rakódott le, majd azt kimosták a beszivárgó vizek és a talp alatt fiatalabb cseppkőképződmény keletkezett. Az alsó szakaszban 1,5-2 m-es cseppkőlefolyások, bekéregzések és borsókövek figyelhetőek meg. A falakat a víz farkasfogasra alakította. 1-2 m magasan két vékony dolomit párkány húzódik, amelyek széle jobban megmaradt, bár erősen korrodáltak, csipkézettek. A mészkőben számos kövület preparálódott ki (csiga stb.).

Átlaghőmérséklete: 11-12 Co. Télen enyhe kipárolgás és zúzmarásodás figyelhető meg bejáratában. Megfigyelhetőek benne kis-, nagy patkósorrú és közönséges denevérek (kis egyedszámban).
Feltételezhető, hogy a Vízfő-forrás hidrológiai rendszerének egyik (jelenleg inaktív) víznyelője.
 
A bejárati aknát csak kötéltechnikai eszközök segítségével lehet bejárni. (15 m kötél, Tk)

<<Mecsek Mecsekhez