Sózó-víznyelőbarlang

Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Mecsek,Nyugati-mecsek; 4120
Hossza: 20 m
Mélysége: -17 m
Bejárat tszfm: - m


-17 m mély víznyelőbarlang. A Bodó-hegy K-i oldalában található Orfűtől DDK-re 2,9 km-re (a Vásáros úttól Ny-ra 400 m-re, a IV-es bányaüzem közelében). A Vízfő-forrás vízgyűjtő területébe tartozik . A nyelőhöz kb. 450 m hosszú vízmosás vezet az év jelentős részében vízzel táplálva azt.

Az 1987-ben a nyelő alján megkezdett bontás (Pro Natura csoport) nem hozott eredményt. Ezért a nyelő oldalában látható kis beszakadást bontották meg. A mosott kövek közül erős huzat volt érezhető. A nagy omlásveszély miatt csak -2,5 m mélységig sikerült ekkor kibontani. 1990-ben a Myotis csoport segítségével -8 m mélységig sikerült kibontani a nyelőt, amiben a 6 m-es függőleges ácsolat alatt egy kis oldalfülke tárult fel az akna Ny-i oldalában, itt már a szálkő is megjelent. Ebben a mélységben az omladékot cseppkövek cementálják össze, valamint a kialakult üregek falán visszaoldott cseppkőroncsok figyelhetőek meg.
1991-ben a Pro Natura Csoport nyári táborában (aug. 11-18) az agyagos omladékban -12 m mélységig sikerült kibontani. 1992-ben a bejárati ácsolat tönkrement felső öt méterét kellett kicserélniük. 1993 -ban a téli hóolvadás soha nem látott áradást okozott a nyelőnél. A 800 l/perces (tetőzéskor) vízhozamot is visszaduzzasztás nélkül nyelte el, ami kíméletlen rombolást végzett. A nyelő feltárását szinte elölről kellett kezdeni, mivel az ácsolat teljesen megsemmisült és hatalmas omlások keletkeztek a barlangban. 1995-ben a kútgyűrűkkel biztosított bejárati szakasz alatt (a fával ácsolt részen) ismételten omlás történt, aminek hatására jelentős üreg alakult ki. Az ősz folyamán az esőzések hatására egy a felszínig hatoló omlás jött létre, amely elnyelte a kútgyűrűkkel biztosított szakaszt is. Nagy kráter keletkezett, amibe a bejárat közelében tárolt három beépítésre szánt kútgyűrű is belezuhant . A kutatás folytatása itt szinte lehetetlenné vált, amíg az omladék meg nem állapodik.

-8-10 m mélység után jelentős mennyiségű cseppkőkéreg alakult ki az omladék köveken, melyek többsége meghaladja a több cm-es, esetenként a 10 cm-es vastagságot is. A végpont táján a kiemelt kövek felületén ismeretlen eredetű apró penészgomba borította, jellegzetes szaggal, amelyhez hasonlót az Abaligeti-barlang bagolyvár nevű szakaszán lehetett megfigyelni.
A huzat szinte mindig jól érezhető, de a külső hőmérséklettől erősen függ az intenzitása. Nyáron kifelé (8,6 oC-os), télen befelé (felszíni hőmérsékletű) áramlik a levegő benne, aminek hatására kőkeménnyé fagy az agyag.


<<Mecsek Mecsekhez