CANIN'98 NYÁRI TÁBOR
 
<<--
 

1998. augusztus 26-30. között egy meglehetősen rövidre sikeredett kutatótábort tartottunk a Caninon, Sella Nevea fölött kb. 1600 méteres tengerszint feletti magasságban. A tábor helyszínét még Pünkösdkor, egy hétvégi terepbejáráson Kucsera Marci és barátai társaságában jelöltük ki a M. Gortani újonnan feltárt járatai fölött. A májusi hóolvadáskor jól választottunk. A sziklafalaktól övezett kicsiny katlan "ideális" táborhelynek bizonyult. Augusztusban a helyszínre érve örömmel konstatáltuk, hogy
a dimbes-dombos buckákon nincs egyetlen tenyérnyi sík hely sem a sátrak számára, de viszont ivóvíz sincs. Ám a kutatási terület mindössze 5-10 percnyire van.
A tábor néhány napja alatt több erősen huzatos lyukat megbontottunk és számos hasadékba beereszkedtünk. Az egyikben, a
H-4-es jelűben -104 méteres mélységet értünk el (a H-4-es térképe), ott azonban masszív törmelék zárta el a folytatást. Mint kiderült, alig több mint 100 méter választott el bennünket a Gortani új részeitől.

A tábor azért hozott eredményeket is. A korábbi, pünkösdi bejáráskor Kagyóék (Kunisch Péter) egy 50 méteres sziklafalban találtak egy 70 méter hosszú barlangot (Pünkösdi-barlang térkép), a végén egy kürtővel. A nyári tábor idején pedig ebben a barlangban néhány méter mászással egy meanderező folyosóba sikerült bejutni és azt mintegy 300 méter hosszúságban feltárni.
A járat végén az omlásból erős, dübörgő huzat tört elő. Leóék hősies akarása ellenére azonban néhány méter után le kellett állni
a veszélyesnek mutatkozó bontással. Az omlás összefüggést mutat a közelben húzódó Principe Piemonte barlang -50 m-es végponti aknájával, és kb. 150-200 méterre megközelíti a vele azonos szinten húzódó Vianello barlangrendszert.

A rövid, de hangulatos néhány nap tanulságaként elmondhatjuk, hogy itt még a felszín is tartogat meglepetéseket. Lehet, hogy ezentúl nemcsak februárban, hanem nyáron is rendszeresen visszatérnek ide a magyar barlangkutatók.


Résztvevők: 
Arany Andrea 
Börcsök Péter 
Csekő Ábel 
Hlavács György 
Molnár Tamás (Függő) 
Németh Zsolt (Kutya) 
Nyerges Attila (kis Moha) 
Nyerges Miklós (Moha) 
Szabó Lénárd (Leó) 
Vajdics Andrea (Pac)
Budapest, 1998. októberBörcsök Péter