CANIN'99 NYÁRI TÁBOR
 
<<--
 

1999. augusztus 16-29 között - a Tájékoztatóban is közzétett - kéthetes kutatótábor volt a Júliai Alpok olasz részén, Sella Nevea felett.
A 40 fős tábort a Monte Canin oldalában 1650 m magasan található, általunk buckás rétnek keresztelt helyen, a Bila Pec mögött ütöttük fel.
A kutatótábor célja a hegyoldalban már előző nyáron talált barlangok további kutatása és bontása volt, annak érdekében, hogy megközelítsük aktív járatokon keresztül a Gortani új részeit, amelyek a kutatási terület alatt 150-200 m mélyen közel 7 km hosszban húzódnak.
A számtalan megkutatott hasadék és barlang közül végül is 12 barlangot tartottunk érdemesnek a továbbkutatásra és a dokumentálásra. 3 barlangban bontottunk az idehaza már hagyományosnak mondható módszerrel (kapa, vödör, bontóvas).
- a H6-os útmenti barlangban -16 m mélyen az erős huzat több apró hasadékból tört elő, ezért itt a munkát abbahagytuk,
- a Bianchetti-barlangban az egyik legígéretesebb bontásnál az aknatalphoz közelítve pénteken megnyílt egy kis hasadék erős huzattal, de idő hiányában a bontást csak jövő nyáron folytathatjuk,
- a MAFC-os-barlang 17 m hosszú kuszodájából 6,5 m3 laza kőtörmelék kitermelése után sikerült bejutni egy kicsi, de tágas 4,5 m mély aknába, ahol a szűk meanderben HILTI-technikával 3 m-t haladtunk előre. A szűk meander folytatásából 3,1 Co-os erős huzat jelezte a követendő irányt,
- a fennsíkon talált aknák közül a H10-es bizonyult a legmélyebbnek -72 m-es mélységével,
- Kutya-barlangja: terepbejárás közben Németh Zsolt és Tisza Gyöngyvér rátalált egy kicsiny, huzatos lyukra. Alig 10 percnyi bontás után egy rókalyukból járható meanderbe jutottak, amelyet kisebb aknák szakítottak meg. Délután a végponti szűkület átvésése után bejutottunk egy 11 m mély, aktív aknába, amely egy újabb meanderben folytatódott. Ezt azonban ugyancsak idő hiányában már nem tudtuk tovább bontani, de itt is erős huzatot észleltünk, ami folytatást ígér,
- Pünkösdi-barlang: a tavaly felfedezett 300 m hosszú, vízszintes járatból Borzsák Sárinak és Kucsera Marcinak sikerült bejutni az aktív lefelé vezető barlangrendszerbe. Ehhez előbb át kellett küzdeniük magukat egy 35 m hosszú, gerinctekerő és csontaprító meanderen. A tekervényes meander-rendszerből 3, egymással párhuzamos, 30 m mély akna vezet tovább egy szűkületen keresztül egy 8 m mély aknába. A huzat és a vízfolyások alapján feltételezhető, hogy a Pünkösdi-barlang iránya is a Gortani felé vezet. A Pünkösdi egyébként a most feltárt részekkel eléri a 700 méteres hosszúságot.

    Összesítve a kéthetes tábor eredményeit: új barlangfeltárás 781 m, ebből térképezve 580 m. A munka során kitermelt anyag 12 m3 (MAFC-os, H6-os, Bianchetti).
    Felhasznált technika: 2 kW-os áramfejlesztő (DUALP, Simon B., Horváth R.), BOSCH fejtőkalapács (Gemenata), HILTI akkus fúró (BAMESZ), 2 db Rioby motoros fúró (Csóka és a BEAC), HILTI patrontechnika (Kertai József), 200 m speleokötél (Tengerszem Sport, BEAC)
    A táborban 40 fő vett részt a MAFC, Papp Ferenc, Szabó József és BEAC csoportokból.
10 fő túrázott egyet a közeli -410 m mély Novelli-barlangba, melynek fő látványossága az alján egy 160-as monumentális akna.
Szeretnénk megköszönni a lelkes munkát a tábor valamennyi résztvevőjének. Ki kell azonban emelni a lányokat, közülük is név szerint: Borzsák Sári, Czitán Gabi, Rabitovszky Alice, Szabó Emőke és Török Ágit, akik ifjú koruk, illetve kezdő barlangász létükre példát mutattak a sokat tapasztalt fiúknak is. Végül köszönjük önzetlen támogatóinknak, hogy technikai eszközökkel segítették a tábor sikeres munkáját. Börcsök Péter és Kucsera Márton