< Bársza katlan
(Groapa de la Barsa)
W    W

A Bársza katlan a a Galbina tájékán egy önálló, zárt 2,5 km2 -nyi lefolyástalan medence, melynek vizei a föld alatt a Galbina felé tartanak. Északon a Bál-rét (Bălileasa), keleten a Csodavár patakvölgyének nyugati gerince, délen és nyugaton a Galbina-völgy keleti gerince határolja. Legmélyebb része 1081 m, a körítő gerinc átlagmagassága 1270 m.

Megközelítés:

A katlant két irányból is hamar elérhetjük.

  1. Északi rányból a Bál-rétről (Uvala Bălileasa) átkapaszkodva az alacsony peremen, mintegy 1,5 km-es séta után megérkezünk a Bársza-jégbarlanghoz.
  2. Dél felől Glavoj-rétről (Glăvoi - La Grajduri erdészház) először D-re indulva követjük a sárga kör jelzést, ami hamarosan csatlakozik a piros sáv jelzéshez. Ezen haladva mintegy 500 m-t elágaznak a jelzések.
 
  • Balra, D-i irányba a sárga kör jelzést követve a Galbina-szirthez (Piatra Galbenei), és a "Rejtelmes üregekhez" (Avenul Gheţarului, Avenul Solitudinii) térhetünk ki.
  • Egyenesen továbbhaladva piros sáv jelzésen az Eszkimó-jégbarlangot (Gheţarul Focul Viu) tekinthetjük meg , végcélként a Galbina-kőközhöz
  • É felé, jobbra elkanyarodva a sárga sávon jelzést követve a Bársza katlan nagy barlangjait látogathatjuk sorba.
Nagy-Bársza katlanBársza-katlan barlangjai:(Groapa de Barsa)

vissza vissza