"Closett"-barlang    V 11         térképvázlat
Megközelítés: A pádisi autócsomóponttól (Pádisi erdészház -Canton Padis) É-i irányban kék sáv piros sáv jelzésen a kocsiúton 1 km-t haladunk. Balra a ház bal oldalán a második töbörben egy árnyékszék mellől nyílik.

Általános leírás: A bejárati szakasz símára oldott meandere után több kulcslyuk keresztmetszetű folyosóba érkezünk. Ezek egyikében ferde falon lemászhatonk az alsó, igen rövid vízfolyáshoz.

Felszerelés: A barlang kötél nélkül járható, de ha az aljára is le szeretnénk menni, jól jöhet egy 20 m-es biztosítókötél.

Túraleírás: Először két kisebb termecskén haladunk keresztül, melyeknek a teteje gyűrűsen felszakadozik, és elvétve heliktitet is találhatunk, majd simára csiszolt szürke folyosókon haladunk tova. Talán ez a barlang legszebb szakasza. Egy kereszthasadékhoz érve megváltozik a formakincs. A jellegzetes kulcslyuk alakú, párhuzamos folyosók a Ferenc-hegyi-barlangot idézik. Először balra fordulunk és elsétálunk a hasadék végén lévő teremhez, majd innen egy párhuzamos járaton visszafelé haladunk. Nemsokára elérkezünk egy ferde, lefelé tartó hasadékhoz, amin óvatosan letraverzálunk a barlang mélypontjához, ahol egy kis vízerecske csordogál nem túl hosszan. Visszatérve a lemászáshoz most előrefele mászunk felfelé és újra elérjük a "kulcslyukas" szintet. Innen már a kijárt felé tartunk.

Closett-barlang térképe (V11)

vissza