Kapu (Hamlet)-barlang  W   Peşteră de la Caput hossza: 1873 m Mátyás Vilmos: 82.oldal. térkép: 94 o.
Megközelítés: A Glavoi rét irányából az aszfaltúton az első baloldali elágazásig (kb. 1 km). Innen már csak néhány perc a bejárat.

Általános leírás: Figyelem! A barlang rendkívül árvízveszélyes! Csak hazardőröknek, vagy télen ajánlott. A legkisebb esőzés, vízszintemelkedés végzetessé válhat, ezért csak teljesen árvízmentes időszakban látogssuk, és akkor is fokozott óvatossággal mozogjunk a súlyos, könnyen elmozduló farönkök között.

Felszerelés: A barlang nittelt, de elkéne még néhány jól elhelyezett nitt. Kb.15 + 40 m kötél, nittfülek.

A barlang térképe >(Viehmann nyomán Mátyás Vilmos)

Túraleírás: A barlangbejáratot egy igen fejlett patakmederben közelíthetjük meg (Medve-völgy vize), melynek vize általában térdig ér, tavasszal felduzzadva hatalmas farönköket szállít, de télen akár száraz is lehet. A patak vize közvetlenül a sziklafal alatt egy kb. 7 m-es látványos, kerek aknában zúdul alá. Mi nem ezt az utat követjük, hanem jobb kéz felé előre haladva megkerüljük az első vízesést. Leereszkedve, a vízállástól függően a falakon lévő nitteket felhasználva kötélhídon, vagy a patakban előre haladva magas fatorlaszhoz érünk. Itt felmászva a bal falon nittsort találunk, mely hosszan előretart, elkerülve a vízesést, de a beszerelése egyre komolyabb mászótudást igényel. Innen egy 40 m-es ferde fal mentén ereszkedhetünk, melynek közepén, vízszintes párkányon megoszthatjuk kötelünket, még jobban elkerülve a vízesést. Sajnos itt az ereszkedő nitt a párkány talpába van fúrva, emiatt felfekszik a kötél és nehéz a ki és beszállás. Érdemes lenne új nittet fúrni. Lenn egy nagy terembe érkezünk, mely leginkább a Pokolra emlékeztet sötét falaival és a nagy gúlákba összedobált "rőzsehalmokat" látva. Ez a hatalmas mennyiségű fa egy erdőirtás során került a barlangba. Felnézve, magasan a mennyezetbe ékelődve több méteres fatörzsek lógnak beszorulva a mennyezet réseiben a fejünk felett, jelezve a tavaszi árvizek vízszintjét. Akinek még ezek után is van kedve továbbmeni, útja során mindvégig labilis gerendák között kúszhat-mászhat, és felidézheti gyermekkori marokkós élményeit. A teremben végighaladva meanderes járathoz érkezünk, melyet jóformán teljesen eltöm a hordalék. A mennyezet alatt esetleg találunk kúszó járatot a rőzsehalom tetején. fotóEgy kisebb kerek teremben végre felegyenesedhetünk, majdnem szilárd talajon állunk. A víz tetején úszó farönkökön óvatosan haladjunk, mert hihetetlen méretű és súlyú farönkök a legkisebb rossz mozdulatra is megindulhatnak felénk. Ezen túljutva rövid meander után újabb néhány méteres aknához érkezünk, melyet jóformán teljesen kitölt a rőzsehalom. Az én bátorságom itt elfogyott, ezért a további utat nem ismerem, habár nincs már messze a vége. A barlang nittelt, de elkéne még néhány jól elhelyezett nitt. A legkisebb esőzés, vízszintemelkedés végzetessé válhat, ezért csak teljesen árvízmentes időszakban látogassuk, és akkor is fokozott óvatossággal mozogjunk a súlyos, könnyen elmozduló farönkök között.
vissza