< |  Fekete-barlang  Peşteră Neagră      10.879 m, -162 m            Mátyás Vilmos: 104. oldal 
Zapogye-jégbarlang - Fekete-barlangrendszer hossza 10.879 m, mélysége -162 m.

Megközelítés: A Glavoj-rétről (Glăvoi - La Grajduri erdészház) D-re indolva követjük a sárga kör jelzést, ami először a piros sáv jelzéshez csatlakozik, majd jobbkézre a sárga sáv jelzést követve hamarosan megérkezünk a bejárati aknához.
Rövidebben megközelíthetjük a Glavoj-rétől. É felé tartva az autóúton kb. 2 km után balról beérkezik a sárga sáv jelzés, amin 1 km távon érhetünk a Bárszához. Innen balra fordulva továbbra is követve a sárga sáv jelzett utat, elhaladva a Fekete-tó mellett még néhány száz méter.

Általános leírás: A bejárati akna után fekete falú - amiről nevét is nyerte - vízszintes, tágas járatokon haladhatunk. A szifonon csak a legszárazabb időben bújhatunk át a Zapogye rendszerbe.
Figyelem! Esős időben a bejárati aknák elég vizesek, ilyenkor vízhatlan overall feltétlenűl szükséges. Nagyobb árvízhullám a feljövetelt igen megnehezítheti, vagy teljesen lehetetlenné is teheti.

Túraleírás:

  1. Akna: Voltaképpen mászható, de lefelé sokkal szimpatikusabbnak tűnik az ereszkedés. Az akna előtti TK-ről bevezetőszár indítható. Az akna fölött traverzálva, fej fölött, a bal falon egy dübel, majd ez alatt néhány m-re a jobb falon még egy (ide EN szükséges). Kötélszükséglet kb. 20 m, bevezetőszár nélkül ennek a fele is elég.
  2. Akna: Dübelek; jobb falon derék magasságban az akna előtt kb. 4 m-rel, bal falon fej fölött az akna előtt kb. 2 m-re (EN), az akna kezdeténél a bal falon (EN) - mi erről ereszkedünk, lebiztosítva a jobb falon TK-hez egy heveder gyűrűvel. Tovább traverzálva az akna fölött a bal falon 3 dübelt is találunk egymás közelében, ha nem gödörben lennének, akkor talán még használhatók is lennének. Még tovább traverzálva ismét találunk egy dübelt a jobb falon fejmagasságban egy repedés alatt egy kicsivel. Az akna kb. 10 m-rel lejjebb megosztható a jobb falon levő TK-sel. Ennek a környékén lejjebb egy dübel is található. Kötél szükséglet kb. 30 m, bevezetőszár nélkül. Az akna alján lévé terembél a balra menő járaton tovább.
  3. Akna: A kötél indítható TK-ről, vagy az akna fölött traverzálva, az akna kezdeténél egy dübel a jobb oldalon, majd beljebb, és e felett még egy a bal falon. Még tovább menve a jobb oldalon az előzővel közel egy magasságban, és végül az akna kanyarulatánál - az akna kezdetétől nézve szemben - a jobb falon 2 dübel található egymás alatt. Kötél szükséglet kb. 15 m, a nittekről szerelve ennél kb. 6-7 m-rel lehet több.
  4. Akna: A járattalptól kb. 3 m magasan a bal falon 2 dübel található. Ezek könnyen észrevehetőek, ha a bal falon levő párkányra állunk, ekkor kb. fejmagasságban láthatóak. Innen egy kb. 4 m-es vízszintes traverzálással jutunk a jobb falon levő dübelhez (EN), majd kb. 4 m-rel ez alatt találjuk a következőt a baloldalon (CSN). Az akna alján egy kis tó fogad minket. Kötél szükséglet kb. 23 m, ha az EN-et csak biztosító nittnek használjuk, és bevezetőszárt nem hagyunk, egyébként a szükséges hossz kb. 6-7 m-rel több lehet.
  5. Akna: A kötél TK-ről indítható: Szükséges hossz kb. 11 m-tél a kikötés módjától függően. egymás alatt
Szemi <-- Térképet lásd a Zapogye-barlang leírásánál

vissza